A fogamzásgátló tabletták 10 leggyakoribb mellékhatása

Nők millióinak mindennapjait könnyítik meg a különböző fogamzásgátló tabletták – a hormonális fogamzásgátlók hatékonyan gátolják a teherbe esést, ha megfelelően szedik őket. Mellékhatásaik ugyanakkor vannak. Mivel kell számolnunk?

A fogamzásgátló tabletták szedése széleskörben ismert és használt módszer. Nők milliói alkalmazzák nap mint nap világszerte. Évente elenyésző százalékuk esik ennek ellenére mégis teherbe, általában azért, mert elfelejtette bevenni a pirulát. Ha helyesen, naponta mindig ugyanabban az időpontban veszik be a gyógyszert, 100 nőből egynél fordulhat elő mégis teherbeesés a tablettaszedés első évében.

Két típusa van a fogamzásgátló tablettáknak. A kombinációs pirulákban ösztrogén és progeszteron is van, a mini, progesztin pirulákban csak progeszteron.

A tablettát a fogamzásgátlás mellett olyan problémák, egészségügyi állapotok esetén is lehet alkalmazni, mint például a rendszertelen menstruációs ciklus (melyet a tabletta szabályoz), szabálytalan ciklus, menorrhagia (nehéz menstruáció), dysmenorrhea (fájdalmas menstruáció), endometriózis, premenstruációs szindróma (PMS), menstruációt megelőző ideges zavar (PMDD), pattanások és felesleges szőrnövekedés, hajhullás. Csökkenthető a mell ciszták, petefészek ciszták, kismedencei gyulladás esélye a tabletták szedésével, valamint a petevezetőben kialakult terhesség esélye is.

A szájon át szedhető fogamzásgátlókat a petefészek- és méhnyálkahártya-rák megelőzése érdekében is alkalmazzák. Ugyanakkor ezek a gyógyszerek a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben senkit sem védenek meg.

Melyek a fogamzásgátló tabletták legismertebb mellékhatásai?

1.Pecsételő vérzés: a ciklusok közötti vérezgetést a tablettát szedő nők 50 százaléka tapasztalja, leggyakrabban a pirula szedésének első 3 hónapjában. A harmadik csomag beszedésekor a probléma a 90 százalékuknál rendeződik. A pecsételő vérzés ellenére a tabletta hatékony, ha megfelelően szedjük és egyet sem hagyunk ki. Ha azonban 5 napnál tovább tartó vérzést tapasztalunk, esetleg 3 napnál tovább tartó, erős vérzést, mindenképp keressük fel nőgyógyászunkat!

no1

2.Hányinger: az enyhe hányinger a tabletta elkezdésekor előfordul, de rövid időn belül elmúlik. Megoldás lehet ilyenkor, ha a pirulákat étellel vesszük be vagy lefekvés előtt. Ha a hányinger komoly vagy tartós, konzultáljunk orvosunkkal.

3.Mellérzékenység: a pirulák hatására a keblek érzékenyebbek lehetnek vagy kissé megnagyobbodhatnak – a jelenség az első néhány hétben jelentkezik, ahogy elkezdjük szedni a tablettát. Ha azonban fájdalmat vagy csomót érzékelünk a mellekben és nem múlik el, azonnal forduljunk orvoshoz!  Csökkentsük a koffeinbevitelt, sóbevitelt, ezekkel mérsékelhető a mellek érzékenysége. De egy megfelelően támasztó melltartó is segítség lehet.

4.Fejfájás: az újonnan jelentkező fejfájás kapcsán is érdemes felkeresni az orvost, különösen, ha az gyakorinak bizonyul.

5.Súlygyarapodás: egyes nők folyadék-visszatartást tapasztalnak, különösen a mellek és a csípő környékén, noha a klinikai vizsgálatok szerint a súlyingadozások nem jellemzőek.

6.Hangulatváltozások: amennyiben esetleg depresszióval is küzdöttünk már eddigi életünk során, ezt mindenképp közöljük orvosunkkal. A nők egy része ugyanis a fogamzásgátló tabletta szedése idején is tapasztal depressziós tüneteket vagy egyéb érzelmi hangulatváltozásokat. Az orvosnak fontos erről tudnia.

7.Kimaradt menstruációs ciklus: vannak időszakok, amikor annak ellenére, hogy helyesen szedjük a fogamzásgátlót, a vérzésünk kimarad. Ezt több dolog befolyásolhatja – így a stressz, betegség, utazás, egyes esetekben hormonális vagy pajzsmirigy-rendellenesség. Ha a ciklusunk kimarad vagy nagyon enyhe a tabletta szedése idején, először csináljunk terhességi tesztet, mielőtt bevesszük a következő tabletta-csomagot. Értesítsük orvosunkat, ha ez a jelenség folytatódik.

8.Csökkent libidó: a tablettaszedés hatással lehet a nemi vágyra, a benne levő hormonok miatt. Persze más, külső oka is lehet, hogy csökken a libidó, ám ha ez tartósan így van, konzultáljunk a dologról nőgyógyászunkkal.

9.Hüvelyi folyás: a nők egy része változást tapasztal a hüvelyi folyást illetően – vagy nagyon lecsökken, vagy erőteljesebb lesz, a csökkenés egyébként a szex során is okozhat gondot, a nem megfelelő hüvelyi nedvesség miatt. Érdemes beszélünk orvosunkkal, különösen, ha fertőzésre gyanakszunk.

10.Látászavar: amennyiben kontaktlencsét viselünk és a fogamzásgátló szedésének ideje alatt némi változás tapasztalunk a látásunk terén, keressük fel a szemészünket.

Szintén fel kell keresnünk orvosunkat, ha az alábbi mellékhatásokat észleljük magunkon a tabletta szedése idején – ha súlyos állapot lép fel, akkor pedig a sürgősségire kell mennünk: hasi és gyomorfájdalom; mellkasi fájdalom (esetleg légszomj), fejfájás, mely egyre rosszabbodik. Szemproblémák, úgy mint homályos látás/látáskiesés, látásvesztés; a lábak, combok duzzadása, fájdalma (bőrpír, a lábszár vagy a comb duzzanata, fájdalma).

A fogamzásgátló tabletták szedése összefüggésbe hozható a vérnyomás emelkedésével, jóindulatú májdaganatok kialakulásával, de megvan az enyhe esélye annak is, hogy méhnyakrák fejlődjön ki. A látásban jelentkező zavarok mellett a kontaktlencse toleranciája is csökkenhet.

fogamzásgátló

Óvintézkedések és kockázatok

Megvan annak a lehetősége is, hogy a kombinációs pirulák mellékhatásaként szív-és érrendszeri problémák lépjenek fel: szívroham, stroke és vérrögképződés – amely egyes esetekben halálos is lehet. A vérrögök igen ritkák, előfordulhatnak. Azon nőknél, akiknél már előfordult ilyesmi, sőt szívroham vagy stroke, nem javasolt ilyen tablettát szedni. Aki érintett, beszéljen orvosával egy másik, alternatív módszer alkalmazásáról.

A kombinációs tabletták alkalmazását egyébként 35 év felett sem igazán ajánlják, különösen, ha dohányos az illető. A vérrögök képződésének kockázatát fokozza az elhízás, illetve ha volt már szívbetegség valamelyik családtagunknál.

A hormonális fogamzásgátlók használatát nem javasolják azoknak sem, akiknél előfordult már szívprobléma, májprobléma, méh-vagy emlőrák, a vérnyomás kontrollálatlan vagy migrén gyötri.

Fontos kiemelni azt is, hogy a kombinációs pirulák, melyek szintetikus progeszteront tartalmaznak (drospirenonone), nagyobb eséllyel okozhatnak vérrögöket, beleértve a mélyvénás trombózist és a tüdőembóliát.

Mindenképp érdemes orvosunkkal megbeszélni, melyik fogamzásgátló tabletta lenne a legmegfelelőbb a számunkra.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.