Dohányos az apa? Ebből még komoly gond is lehet a babára nézve!

Befolyásolja a baba egészségét az apa dohányzása? Vagy éppen az, ha nem él egészségesen? Ha sokat stresszel? Elsőre talán fura kérdések ezek, de nagyon is helyénvalóak, mivel a válasz mindegyikre igen.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Miért baj, ha nem mozog, vagy néha bagózik?

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy ugyan miért is baj, ha apuka nem az egészséges élet mintaszobra? Ha nem mozog annyit, ha komoly súlyfeleslege van, ha dohányzik vagy éppen sokat stresszel? Hiszen nem ő hordja ki a babát, nem ő szoptatja, így nincsen különösebb hatása a baba fejlődésére. Vagy nem? Hát, nagyon nem. Az apa életmódja ugyan valóban nem befolyásolja a baba méhen belüli fejlődését és a szoptatást sem, de bizony erőteljes hatással van a baba egészségére, és nem csak a rossz példa mutatása miatt.

Az egészséges életmód szajkózása nem csak az egészségügyi szakemberek vesszőparipálya. A mozgás és a kiegyensúlyozott étkezés, valamint a szükséges anyagok megfelelő pótlása olyan alapvető követelmények, melyek megléte szükségszerű az egészség megőrzéséhez. A testünk alap építőköveinek megléte, és megfelelő aránya nélkül a szervezet működése nem optimális. Az olyan finoman hangolt rendszerek, mint az endokrin, vagy a kiválasztó szervrendszerek. Ezek elcsúszása pedig igen sokrétű problémákat okoz.

Az, ha a férfi nem egészséges, miért gond a babának?

Ha a férfi, vagyis a leendő apuka egészsége ingatag, dohányzik és rengeteg a stressz az életében, akkor bizony ez hatással van a sperma minőségére is. ezen keresztül pedig a fogantatásra. A gyenge minőségű sperma is eredményezhet babát, de sajnos ekkor jelentősen nőhetnek a genetikai gondok kialakulásának esélyei. Ez pedig egyértelműen az édesapa életmódjának egyik lehetséges következménye.

Ratkó Tünde elmondta, hogy tenni kell, és lehet is ellene. Mindenekelőtt természetesen az életmódváltás jelent megoldást, de sokszor ez sem elég. Egyrészt az élelmiszerek beltartalmának csökkenése jelent gondot, másrészt az olyan tényezők, mint a stressz, melyeket kiküszöbölni nem lehet. A romboló hatása mellett hatalmas energiamennyiséget is felemészt, valamint a testnek külön tápanyagokat kell fordítania arra is, hogy rendbe hozza a stressz rombolását a szervezetben.

Mivel az igények ilyenkor jelentően nőhetnek, jó, ha támogatjuk a szervezetet. A megfelelő, férfiaknak kialakított vitamin ismérve nem csak az, hogy a termékenység fenntartása mellett a teljesítményt is fokozza. Nagyon fontos, hogy a kiválasztott vitamin komplex legyen, mivel az egyes anyagok elősegítik mások felszívódását és beépülését. Emellett kiemelten fontos, hogy biológiailag aktív kötésű anyagokat (citrát, glükonát) tartalmazzon a készítmény. Így elérhető, hogy a bevitt anyagok akár 80%-kal jobban hasznosulhassanak, ami jelentős érték!

A feltöltött tápanyagraktárak elősegítik a sportteljesítmények fokozódását, energikusabbak, egészségesebbek lehetünk, és persze nem utolsó sorban a normál termékenység fenntartásában is jelentős szerepet játszik. A megfelelő minőségű, alakú és mozgékonyságú örökítőanyag pedig nem csak abban van a segítségünkre, hogy a vágyott baba mielőbb a családunkba érkezhessen, hanem abban is, hogy alacsonyan tarthassuk az esetleges genetikai, vagy más problémák jelentkezését, melyek az apához köthetőek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index