Cink a férfi termékenységért? Önmagában kevés lesz a babához….

A férfiak szervezete számára a termékenység szempontjából a cinket szokták kiemelni. Ez nem is csoda, hiszen nagyon fontos anyagról van szó, de a cink is csak egy a sorból, azon anyagok sorából, melyek a normál termékenység fenntartásához szükségesek!

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Cink és legfőbb segítője

A cink fontossága megkérdőjelezhetetlen, hiszen a normál hormonszint fenntartásában is komoly szerepet játszik, valamint például a megfelelő sejtosztódáshoz is elengedhetetlen. De nem az egyetlen anyag, amire szükségünk van, és ezt sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni.

Fotó: 123rf.com

A cinkkel kapcsolatban talán a réz az az anyag, amit érdemes kiemelni. Ennek oka egyszerűen az, hogy ez a két anyag segíti egymás felszívódását, beépülését, ami külön jó tulajdonságuk, de a vas beépülését is a réz segíti elő a hemoglobinba. A réz ezen kívül szerepet játszik a normál sejtosztódásban is, valamint az immunrendszer megfelelő működésében. Ez utóbbi tulajdonsága teszi olyan fontossá jelenlétét a várandósvitaminokban, de az anyag hasznos tulajdonságai nem csak a hölgyeket segítik, hanem az urak számára is fontosak.

A réz – több más anyaggal együtt – a sejtosztódásra gyakorolt hatása révén komoly befolyással van a normál termékenységre is, a sperma minőségére és annak mennyiségére is. Ez a két adat határozza meg a férfi termékenységét.

Ha nincs elég réz

“Bár a férfiaknak kifejezetten jól áll, ha őszülnek, sokan nem örülnek neki. A korai őszülés hátterében is a rézhiány állhat, valamint a hajkorona elvesztésében is szerepet játszik a hiányállapota. Sajnos a rézhiány súlyos idegrendszeri károkat is okozhat, levertséggel, gyengeséggel járhat együtt, felboríthatja a zsír-anyagcserét, és mivel fontos enzim-összetevő, így egy sor, a testben zajló bonyolult folyamatba is beleszól” – mondja Ratkó Tünde.

A rezet tabletta formájában lehet a legkönnyebben pótolni a szervezetből, de ahogyan azt már említettünk, érdemes cinkkel együtt szedni. A hatékonyság érdekében mindenképpen komplex készítmény formájában keressük, vagyis egyazon tablettában legyen jelen a cink és a réz is.  mindemellett fontos, hogy a szerves kötésű formájában jussunk hozzá, ami jellemzően a réz-glükonát. Ennek oka, hogy a szerves, vagyis biológiailag aktív vegyületek hasznosulása a szervezetben akár 80%-kal is jobb, mivel a testnek nem kell őket energiaigényes folyamatokban átalakítania.

Fotó: 123rf.com

Étkezéssel

A réz bevihető a testbe étkezéssel is, legalábbis részben. Nagyjából 50 évvel ezelőtt még gond nélkül meg lehetett ezt oldani, mára azonban az élelmiszerek tápanyagtartalma, így a réztartalmuk is jelentősen csökkent. A rezet a hüvelyesekben és a májban találhatjuk meg nagyobb mennyiségben, így ezeket érdemes rendszeresen fogyasztani.

Fontos kiemelni azt is, hogy a réz szükséglete megemelkedik abban az esetben, ha a férfi rendszeresen nehéz fizikai munkát végez. Ennek oka egyszerűen ez, hogy a veríték nagyobb mennyiségben is tartalmazhat rezet, így ezt mindenképpen érdemes pótolni. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az izzadásra hajlamos emberek esetében is könnyebben léphet fel rézhiány.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.