Az anyatejes táplálásért a kismamának is tennie kell

Az anyatej minden kétséget kizáróan a legtökéletesebb tápanyagforrás a csecsemők számára. Ez igaz még akkor is, ha tudunk felhozni érveket az anyatejes táplálás ellen, hiszen az anyatej minden szükséges tápanyagot megad a kicsinek, amire csak szüksége van. Persze csak akkor, ha az édesanyának van teje…

Érvek és ellenérvek

Az anyatej előnyeiről szinte minden kismamablogon, fórumon vagy a csecsemőkkel foglalkozó oldalon olvashatunk, részletes leírást kaphatunk róla. De akkor mi lehet az oka annak, hogy mégis sokan egyszerűen nem akarnak szoptatni?

Nos, a háttérben esztétikai megfontolások, a fájdalomtól való félelem, vagy egyszerű félretájékozottság húzódhat meg. Utóbbi kettőt gyorsan ki is lehet iktatni. Az anyatej a lehető legjobb tápanyagforrás, köröket ver bármelyik tápszerre, vagyis, ha csak lehetőségünk van rá, ezzel tápláljuk a kicsit. A szoptatás valóban lehet fájdalmas, de inkább csak akkor, mikor a kicsinek bújni kezdenek a fogacskái. Azonban a szoptatás tovább erősíti, elmélyíti az anya és a baba kapcsolatát, ráadásul nagyon bensőséges élmény, kár lenne a félelem miatt lemondani róla.

“Esztétikai szempontból valóban lehetnek gondok, “elszoptathatja” a mellét a nő. De azon, hogy a mell kitágul, majd eredeti alakját már nem nyeri vissza nagyban lehet finomítani. A megfelelő tornagyakorlatokkal, súlyzós edzéssel, és ha esetleg szükséges, sebészi beavatkozás útján a mell tökéletes állapotba hozható vissza. Anyagi ráfordítás nélkül is látványos javulást érhetünk el a mell helyzetében és kinézetében is – így remélhetőleg ez sem lesz akadálya a szoptatásnak” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász, a ratkotunde.hu szakértője.

újszülött, szoptatás, anyatej

De ha nincs…

Sokan azért kénytelenek a tápszerek – jobb esetben vásárolt/kapott anyatej mellett dönteni, mert egész egyszerűen nincsen tejük. Ez sajnos “benne van a pakliban”, ugyanis igen sok tényező befolyásolhatja azt, hogy az édesanya termel-e elegendő tejet (itt jegyeznénk meg, hogy rossz minőségű anyatej nem létezik, a vizes és a zsíros részek is kellő arányban vannak jelen, a tej mennyiségével azonban lehetnek gondok). A leggyakoribb probléma az anyatej elmaradásának esetében a tápanyaghiány.

Sokan elfelejtik, hogy a szülés után a szoptatás okán továbbra is az édesanya fedezi a kicsi tápanyagszükségletének 100%-át, egészen a hozzátáplálás kezdetéig – persze szoptatás esetén. Vagyis kevés az, ha valaki gondosan pótolja a tápanyagokat a terhesség alatt, a szoptatás teljes időszakában is szükség lehet erre. Ehhez az étkezésre és a mozgásra továbbra is figyelni kell, de ez talán még nehezebb egy pöttöm mellett, így igazán nagy segítség lehet egy jó várandósvitamin.

A név megtévesztő, hiszen az igazán jó készítményeket lehet a szoptatás alatt is szedni, hiszen a szoptatás időszakának tápanyagszükséglete megegyezik a harmadik trimeszter tápanyagigényével – de nem azonos sem az első, sem a második trimeszter igényeivel! Vagyis olyan vitaminra van szükség, mely képes a szoptatás igényrendszerének kielégítésére. A tagoltság mellett ehhez a szerves kötésű anyagok (praktikusan -citrátok és -glükonátok, pl.: magnézium-citrát, vas-glükonát), valamint a komplex összetétel is szükséges, hiszen így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is javítható!

Olvasd el ezt is!

Ezek a leggyakoribb tévhitek a szoptatás kapcsán

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.