A koffeintől nehezebben esünk teherbe

Milyen hatással van a koffein a termékenységre? Csökken a kávéfüggők, és a koffeinimádók termékenysége, derült ki a témában végzett kutatásból.

A koffein szervezetre gyakorolt hatása folyamatosan a kutatások kereszttüzében van. Többek között bizonyított, hogy káros hatással van a szívbetegségekkel élőkre, ezen kívül hányingert, szorongást, és depressziót válthat ki túlzott fogyasztás esetén. A legújabb vizsgálatok a koffein és a termékenység közti összefüggéseket igyekeztek feltárni, és az eredmények ismét elszomorítóak, főleg a kávéimádó, gyermekre vágyó nők számára.

A koffein hatása

A kísérleti egereket tanulmányozva kiderült, hogy a koffein gyengíti az izom munkáját, mely segíti a megtermékenyített petesejt méhbe jutását. Ennek oka a kisebb termékenyég, illetve a teherbe esés esélyének lecsökkenése azoknál a nőknél, akik nagy mennyiségben fogyasztanak koffeint.

kávé1

Nem csak a kávé nehezíti a helyzetet

Nem elég, ha mérséklik a kávéfogyasztást a babára áhítozó nők! A koffein a kólában, étcsokoládéban, illetve a különböző teákban ugyancsak nagy mennyiségben van jelen. Éppen ezért, ha többszöri próbálkozás után sem lesz pozitív a terhességi teszt, érdemes elgondolkodni az életmódváltáson. Természetesen a sikertelen próbálkozásnak számtalan oka lehet, többek között genetikai betegségek, így mindenképpen ajánlott nőgyógyászati vizsgálatokkal kizárni ezek fennállását.

Igen vagy nem?

A kávé kérdéskörében – témától függően – erőteljesen megoszlanak a szakértői vélemények. Egészséges-e, vagy sem? Mennyit ihatunk naponta? Segíti a sportot? Ihatnak-e egyáltalán az egészséges életmód és a testedzés hívei? Akárcsak más esetben, a termékenységgel kapcsolatban is vannak szakemberek, akik vitatják a legújabb kutatási eredményeket.

Tarts önvizsgálatot!

Gyakran megtapasztaljuk, hogy bizonyos esetekben a mi szervezetünk eltérő módon reagál az átlaghoz képest. Ahogy egy csésze kávé elkortyolgatása után sem élénkül fel minden ember, úgy a bevitt koffein mennyisége sem hathat egyformán mindenkinél.

Magunknak kell kitapasztalni, hogy mi az, ami leginkább befolyásolja a szervezetünk működését! A sikertelen babaproject esetén igyekezzünk változtatni az addigi életvitelünkön! Ezzel kapcsolatban jó megoldás lehet, ha új mozgásformát keresünk, esetleg eltérő módon táplálkozunk. A legfontosabb azonban a kiegyensúlyozott állapot elérése és megtartása!

Forrás: