A babával jön az agyvérzés is?

A szülés körüli időszakban bekövetkező agyvérzések száma emelkedik, derült ki a Stroke című szaklapból.

5-8 millio nő adatait elemezték. Összehasonlították az 1994-95 illetve a 2006-2007-es agyvérzéses adatokat, köztük a terhesek, vagy nemrégiben szültek közötti agyvérzések számát. Az agyvérzés miatt kórházba kerültek száma 54 százalékkal emelkedett, 4085-ről 6293-ra a közel tíz éves időszak alatt.

„Meglepetés volt az ilyen nagyarányú emelkedés. Az első eredmények további vizsgálatokat sürgetnek” – mondta el Dr. Elena V. Kuklina, a cikk első szerzője, az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szívinfarktus- és stroke-megelőzési szakembere. „Amíg egészségesek vagyunk, az agyvérzés kockázata alacsony. Manapság azonban már a teherbeesést megelőzően is van rizikófaktoruk a kismamáknak, például kövérek, magas vérnyomásban szenvednek, cukorbetegek vagy veleszületett szívbetegségük van. Mivel önmagában a terhesség is megemeli az agyvérzés valószínűségét, a rizikótényezők hatásai összeadódnak.”

tagulas1

A leendő kismamák agyvérzés miatti kórházi fevétele 47 százalékkal emelkedett. A terheseknél illetve azoknál, akik az elmúlt egy évben szültek, a stroke valószínűsége 83 százalékkal emelkedik. Azonban az agyvérzés miatti kórházi felvételek száma azonos marad a szülés illetve közvetlenül a szülést követő időszakban. A terhes és szülés után stroke-ot kapó kismamák között a 25 és 34 év közöttiek kerültek leggyakrabban kórházba.

Közöttük a magas vérnyomás is gyakrabban fordult elő. A magas vérnyomás aránya 1994-1995 között 11,3 százalék volt a terhesek között, 23,4 százalék a szülés körüli időszakban, és 27,8 százalék a szülést követő 12 hétben. 2006-2007 között ezek az arányok 17 százalék, 28,5 százalék és 40,9 százalék voltak.

Célszerű lenne, ha a kismamák szív-érrendszeri megbetegedés nélkül esnének teherbe, plusz rizikófaktor nélkül. Jó lenne egy tudományosan kellően megalapozott szakmai irányelvet kidolgozni, mely segít az orvosoknak és betegeiknek a megfelelő gondozásban és ellenőrzésben a szülés előtt, alatt és után. Gondot jelent az is, hogy a terheseket nem vonják be a klinikai kísérletekbe, mert a gyógyszerek károsíthatják a magzatot. Sajnos a magas kockázatú terhesek számára nem állnak rendelkezésre megfelelő kezelési előírások sem. „Több vizsgálatot kell végezni, különösen a terheseken” – véli Kuklina.

Forrás: