Memóriazavar és agyvérzés

Azok az emberek, akik memóriazavarokkal vagy más mentális teljesítménycsökkenéssel küzdenek, esélyesebbek az agyvérzésre.

Az erről szóló tanulmányt áprilisban teszik majd közzé az Amerikai Neurológiai Akadémia 63. éves gyűlésén Honoluluban. "Fontos közegészségügyi problémát jelent az agyvérzés megelőzésére módszert találni, illetve beazonosítani a veszélyeztetettek körét.” – mondta el a tanulmány szerzője, Abraham J. Letter, a birminghami Alabama Egyetemtől. „Ez a tanulmány megmutatja, hogy tovább szűkíthető a kockázati csoport, ha a szűréshez hozzáadunk még egy-két egyszerű tesztet.”

A tanulmány során a kutatók teszteket adtak olyan 45 év felettieknek, akik még nem estek át agyvérzésen, majd 4,5 éven át évente két alkalommal telefonon felvették velük a kapcsolatot, hogy megtudják, elérte-e őket ez a betegség.

stroke16

A résztvevők átlagéletkora 67 év volt. 14 842 ember végezte el a verbális folyékonysági tesztet, mely az agy végrehajtó funkcióit vizsgálja; 17 851 fő pedig szófelidéző memóriatesztet. Ez a tanulmány részét képezte egy nagyobb munkának (Az agyvérzés geográfiai és faji eltéréseinek okai). A verbális folyékonysági tesztet elvégzők közül 123-an a memóriateszten résztvevők közül 129-en kaptak agyvérzést.

Akik a verbális teszten az utolsó 20 százalékban végeztek, 3,6-szor nagyobb eséllyel kaptak agyvérzést, mint azok, akik a felső 20 százalékban. A memóriateszt esetében ez az arány 3,5 volt. Az agyvérzés előfordulási arányának különbsége az utolsó és az első 20 százalék tagjai között 3,3 agyvérzéses eset volt per ezer fő per év. A különbség azután is megmaradt, hogy a kutatók rögzítették az életkor, az iskolázottság, a nemzetiségi hovatartozás és a lakóhely tényezőit.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.