Természetes pihenőállapotunk, az alvás

Az alvás egy megszokott, alapvető habitus, amivel sokak szerint nem kell foglalkozni. Azonban nem mindegy hogy mikor, mennyit és hogyan alszunk. Adjuk meg testünknek a teljes regenerálódás esélyét!

Mi is az alvás?

A legtöbb gerinces pihenőállapota, ha egészen pontosak akarunk lenni. Elengedhetetlen része az életünknek, hasonlóan az evéshez és az iváshoz. Szundi nélkül képtelenek lennénk létezni, pár nap alatt kimerülne szervezetünk. A szándékos testmozgás és a külső ingerekre adott reakciók csökkenése jellemzi.

A National Sleep Foundation közleménye szerint a tizenévesek alvásigénye napi kilenc óra, a felnőtteké legalább hét óra. Az alvásigény az életkor előrehaladtával csökken.

Miért vagyunk álmosak?

Minél többet vagyunk ébren, annál jobban érzünk hajlandóságot az elalvásra. Az álmosságérzetet részben az adenozin mennyiségének növekedése okozza, ami éber állapotban termelődik, alvás alatt pedig csökken. Más nézetek szerint a szemünkben lévő idegsejtek felelősek az álmosság érzetének kialakulásáért. A szem idegsejtjei a környezet fényerejének figyelembe vételével irányítják az agyban lévő alvásközpontot- állítják az Oxford Egyetem tudósai.

alvas

Az alváshiánynak komoly következményei vannak.A kialvatlanság rontja az ember teljesítőképességét, növeli a balesetek kockázatát, valamint csökkenti immunrendszerünk védekezőképességét. Tudósok állatkísérletekkel is bizonyították, hogy ha tartósan nem hajtjuk álomra fejünket, az bizony akár halálhoz is vezethet. Nem csak a mennyiségi, de a minőségi alvásmegvonás is súlyos következményekkel járhat.

Mennyit aludjunk?

Nem csak a kevés alvás lehet káros szervezetünkre. Az sem jó, ha túl sokat alszunk. A napi hét-nyolc óránál kevesebbet vagy többet alvó embereknél egyaránt növekszik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázata. Erre a megállapításra a Nyugat-virginiai Egyetem kutatói jöttek rá, tanulmányukat a Sleep című folyóiratban jelentették meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.