Segítse memóriáját alvással

A legközelebb, ha fényes nappal annyira fáradt, hogy semmi másra nem tud gondolni egy kiadós alváson kívül, ne habozzon: dőljön le aludni és töltődjön fel. Miért is jó az alvás napközben?

Semmi sem hasonlítható egy élettel feltöltő alváshoz, ami felfrissíti a testét, de a memóriáját is erősíti. Egy, a “Science” magazinban közölt tanulmány szerint az agymunka utáni rövid szunyókálás segít a tanultak jobb rögzülésében. Emellett a hang, amit alvás közben hallunk, olyan asszociációkat hoz létre, amelyek hatása hozzáadódik a memória teljesítményéhez.

Memória teszt

1. Egy tucat kísérleti személy vett részt egy memória teszten, melyen 50 tárgyat kellett helyes sorrendbe rakni egy számítógép kijelzőjén.

2. Minden tárgy tartalmazott egy képet, melyhez rövid hangjelzés tartozott. Pl. ilyen módon egy üveg bor képét üvegcserepek hangja kísérte. Ennek megfelelően a dinamit képéhez robbanás hangja társult.

3. Miután a kísérleti személyek egy darabig próbálták megjegyezni a sorba rendezett tárgyakat, egy lesötétített szobába vezették, és arra kérték őket, hogy szundítsanak egy kicsit. Alvás közben hanghatásokat játszottak le nekik, azokból a hangokból, melyek a memóriatesztet kísérték.

4. A felébredés után a kísérleti személyek megismételték a tesztet. Annál a 25 tárgynál, melynek hangjelét hallották alvás közben, jobban teljesítettek, noha eredetileg egyikük sem számolt be arról, hogy hallott volna bármit is.

Egy jó alvás ezek szerint segíthet hamarabb megtalálni a kocsi kulcsunkat, vagy akár ahhoz is hozzájárulhat, hogy könnyebben átmenjünk a vizsgán. Már csak azt kell eldöntenie, milyen hangot hallgat közben? Nagyanyáink bölcsessége is igaz lehet, miszerint tegyük a könyvet a párnánk alá, majd az éjszaka bemászik a tudás a fejünkbe – most már tudjuk: az alvás csodákra képes!

Forrás: MTI