Rózsa illat segíthet az alvás és a tanulás terén?

Jobban működik a memória – éjjel is

A jelek szerint lényegesen javíthatja a tanulás és az alvás minőségét a rózsa illat. Egy új tanulmány arról számolt be, hogy a diákok jobban teljesítettek rózsa-füstölő jelenlétében.

Sok előnyünk származhat abból, ha rózsa illatú füstölőt vagy párologtatót alkalmazunk otthon. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a rózsa illata javítja a tanulás minőségét, sőt segíthet a pihentetőbb alvásban.

Úgy tűnik ugyanis, hogy a diákok könnyebben vissza tudták idézni az angol szavakat, amikor ilyen illat mellett tanulták azokat.

A Scientific Reports szaklapban megjelentetett tanulmány összefoglalta a rózsa illat agyi kapacitásra gyakorolt hatását. A kutatók két, angolt tanuló osztály nebulóival végezték a kísérletet. Az egyik csoport mellett volt rózsa illatú füstölő, a másik mellett nem.

A tanulmány végére kiderült: azok a diákok tudták jobban visszaidézni a szavakat, akik rózsa illatban gyakorolták azokat.

„A mindennapi életben a jelek szerint megbízhatóan működik az illatok támogató hatása, s célzott módon fel is használható” – fejtette ki dr. Jurgen Kornmeier vezető kutató. Franziska Neumann, a tanulmány egy másik szerzője egyéb kísérleteket is elvégzett, 54 hallgatóval, két, 6. évfolyamba tartozó osztály tanulóival.

Őket arra kérték, tegyenek asztalukra tanulás közben rózsa illatú füstölőt, sőt ágyuk mellett is tartsanak egyet. A másik tesztben a szavakat kikérdező vizsga során kellett az alanyoknak használniuk a füstölőt.

A kutatók ezt követően összehasonlították az eredményeket azokkal, amelyeknél nem alkalmaztak egy vagy több fázisban füstölőt. „A diákok esetében lényeges növekedés történt a tanulás sikerességét illetően. Körülbelül 30 százalékkal javult az alvás és a tanulás minősége is” – mondta el Neumann.

Az eredmények alapján a füstölők további alkalmazása az emlékezést a szókincs-vizsga során is segítette. A kutatókat különösen lenyűgözte, hogy a rózsa illat éjszaka is működőképes volt. Ez azt jelenti, hogy akár mindennapos használatra is ajánlható.

Korábbi tanulmányok megállapították, hogy a rózsa illatnak csupán egy különösen szenzitív alvási szakaszban kell jelen lennie. Ezt az alvási fázist azonban az agyi aktivitás erőteljes mérésével lehet meghatározni – laboratóriumi körülmények között, elektroencephalogram (EEG) segítségével -, a felfedezés nem volt alkalmas mindennapos használatra.

„Tanulmányunk azt mutatja, az alvás közbeni tanulás valóban megkönnyíthető a rózsa illat segítségével. Ki gondolta volna, hogy orrunk jelentősen segíthet?” – tette fel a kérdést dr. Kornmeier.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.