Ha balkezes vagy alvászavaros leszel?

Az alvás közben jelentkező, változó intenzitású ritmikus végtagmozgás utalhat az éjszakai izomrángás nevű zavar (PLMD) jelenlétére.

Alvászavaros betegek és balkezesség

Az Amerikai Mellkasgyógyászok Kollégiumának gyűlésén 100 ember bevonásával készült vizsgálat eredményeit tették közzé. Az ohioi kutatók a betegeket aszerint osztották két csoportra, hogy jobb- vagy balkezesek e. 84 jobbkezes és 16 balkezes résztvevőt figyeltek meg.

alvaszavar3

A jobbkezesek 69 százalékánál, a balkezeseknek pedig a 94 százalékánál jelentkeztek kétoldali végtagmozgások, függetlenül az életkortól, nemtől és származástól.

Az eredmények arra utalnak, hogy a balkezeseknél jóval nagyobb az esélye a kétoldali végtagmozgásoknak, mely a PLMD egyik lehetséges jele.

Alvásfüggő mozgászavarok a “nyugtalan láb szindróma” (RLS – restless legs syndrome) és a “periodikus lábmozgászavar” (PLMD – periodic leg movement disorder), melyek szintén csökkentik az alvásidőt. Az RLS-re jellemző, hogy a beteg lábaiban, legtöbbször közvetlenül lefekvés után, kellemetlen, néha fájdalmas feszülést tapasztal, mely mozgatásra átmenetileg megszűnik. Súlyosabb esetekben a tünet akár napközben is jelentkezhet. A betegség eredete nem tisztázott, öröklött hajlam és a Parkinson-kórral való kapcsolata viszont valószínűsíthető. A PLMD tipikusan a fiatal férfiak betegsége. A jellemző tünet a lábszár átlagosan percenkénti megrándulása, amely sokszor mikroébredéseket eredményez.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.