CBN: altatószer vagy sem?

Mindannyian hallottunk már történeteket a kannabisz egészségre gyakorolt pozitív hatásairól, különösen a fájdalom, a mentális egészség és az alvás területén.

A kannabisz hatásai a benne található vegyi anyagok, a kannabinoidok családjának köszönhetőek. Számos ilyen anyag létezik, de a leginkább tanulmányozottak közé tartoznak:

  • tetrahidrokannabinol (THC)
    cannabidiol (CBD)
    cannabinol (CBN).
    Ezek közül a THC a legpszichoaktívabb (a hangulat, az érzékelés és a gondolkodás torzításait okozza). A CBD és a CBN egyaránt kevésbé pszichoaktív, mint a THC, és egyikük sem okoz  “betépést”.

Az orvosi kannabisz használatát lehetővé tevő törvényi változások hatására mára  már széleskörű a kevésbé pszichoaktív kannabinoidokat, különösen a CBD-t tartalmazó készítmények piaca.

Ennek oka, hogy a törvény lehetővé teszi olyan kannabisz termékek árusítását, amelyekben a THC mennyisége nem haladja meg az előírt mennyiséget ( 0,2% THC).

A készítményeket úgy reklámozzák, hogy jót tesznek a fájdalom, a szorongás és az alvászavar esetén, ahogyan azt a kannabisz korábban említett gyógyhatásai alapján is sejteni lehetett.

Foto:123rf.com

Újabban a CBN formulái is megjelentek a piacon, amelyeket ismét analgetikumként (fájdalomcsillapítóként), anxiolitikumként (szorongásoldóként) és alvássegítőként reklámoznak.

Ebben a cikkben megnézzük a CBN legfontosabb tulajdonságait és az alvásra gyakorolt hatásának bizonyítékait.


Mi is pontosan a CBN?


A CBN az egyik kevésbé pszichoaktív komponens, amely a kannabiszban található, és általában nagyobb mennyiségben fordul elő a kannabisz növényi anyagának öregített mintáiban. Ennek oka, hogy a THC idővel CBN-né bomolhat le.

A CBN biológiai tulajdonságairól számos tanulmányt végeztek, amelyek alapján több egészségügyi előnyt állapítottak meg. E tanulmányok közül azonban sok állatokon végzett kísérlet volt, így közvetlenül nem vonatkoztathatóak emberekre.

Mit tesz velünk az alváshiány?

Tud-e a CBN bármit is tenni a jobb alvás érdekében?
Az az igazság, hogy a szakirodalomban nincs alátámasztva, hogy a CBN közvetlenül hatással lenne az alvásra embereknél vagy állatoknál.

Bár közvetlen bizonyíték nincs arra, hogy a CBN segíti az alvást, közvetve mégis elősegítheti az elalvást azáltal, hogy csökkenti a lefekvéskor jelentkező (stresszforrások, fájdalom stb. által okozott) pszichológiai tüneteket. Ez pedig, mint tudjuk, nagyon fontos tényező az elalvás szempontjából. 

Az például bizonyított, hogy a CBN gyulladáscsökkentő hatású, ami azt jelenti, hogy egyes embereknél csökkentheti a fájdalmat és a hozzá kapcsolódó tüneteket. Ezért a fájdalomcsillapításra CBN-t szedők lefekvéskor nyugodtabbnak érezhetik magukat, és könnyebben el tudnak aludni.

Fotó: 123rf.com

(Érdemes itt megjegyezni, hogy a lefekvés előtti nyugtalanság, feszültség csökkentése vegyi anyagok nélkül is elérhető néhány egyszerű relaxációs technika, például a gondolatblokkolás és egyéb megfelelő lecsendesedési rutin kialakítása segítségével.)

Szedjük, vagy ne szedjük?
Tehát, ha nincs bizonyíték arra, hogy a CBN közvetlenül befolyásolja az alvást, ez azt jelenti, hogy nem érdemes kipróbálni?

Nem feltétlenül. Mindenkinek más válik be, ami segít elaludni, és ha a CBN szedése olyasvalami, amitől valaki nyugodtnak és ellazultnak érzi magát, akkor használja (miután konzultált egy egészségügyi szakemberrel).

Ne felejtsük el, hogy a bizonyítékok hiánya nem bizonyíték a hiányra!

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.