Mit tesz velünk az alváshiány?

Sokan panaszkodnak arról, hogy egyszerűen nincs idejük kialudni magukat, vagy alvászavar rontja el a pihenésüket. De vajon mit tesz veled, ha huzamosabb ideig nem alszol eleget? Megmutatjuk.

Az átlagos felnőttnek napi 7-9 óra pihenésre van szüksége. Nagyon sokan panaszkodnak azonban arról, hogy rendszeresen nem sikerül ennyit aludniuk. Vagy egyszerűen nincs idejük rá, vagy valamilyen alvásprobléma nehezíti meg számukra a pihenést. Ha viszont rendszeresen nem alszol eleget, akkor nem csak a közérzeted lesz rosszabb, az alváshiánynak az egészségedre nézve is komoly veszélye van. A szakértők szerint, ha nem alszol eleget, az egyenesen lassan ölő méreg: aki rendszeresen nem piheni ki magát, az rövidebb ideig él, mint a jó alvók. De vajon mit tesz a testeddel a pihenés hiánya? Máris megmutatjuk, hogy reagál a tested az alváshiányra.

Fotó: Pixabay.com

 

Ha nem alszol eleget, növekszik a rák kockázata

 

A kutatók különösen a vastagbél- és a mellrák kockázatának növekedését emelik ki, de más daganatos betegségeknek is nő a veszélye a tartós kimerültség hatására.

Tippek a kisbabás lét alváshiányának kiküszöbölésére

 

A bőröd is gyorsabban öregszik

 

Ha nem alszol eleget, a napsütéstől megviselt bőr nehezebben jön helyre, így az arcod hamarabb mutatja az öregedés jeleit. Semmilyen krém nem ér fel azzal, ha eleget pihensz!

Foto:123rf.com

Depressziós lehetsz, ha nem alszol eleget

 

A szellemi és érzelmi állapotunk is érezhetően romlik a túl kevés alvástól. A kutatások szerint a depresszió és az alvászavar kéz a kézben jár: ha túl keveset alszol, nagyobb esélyed van a depresszióra, ha pedig depressziós vagy, megnő az alvászavarokra való hajlamod. De ha a depresszió el is kerül, az biztos, hogy a pihenés hiányától ingerlékenyebb és szorongóbb leszel, és a hangulatod is össze-vissza hullámzik majd. Sajnos a szexuális aktivitásod is drámaian csökken.

Az elhízás miatt megvastagodott nyelv lehet az alvási légzéskimaradás fő oka

Aki nem piheni ki magát, könnyebben elhízik

A kialvatlanság olyan hormonális változásokat idéz elő, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy ellenálljunk az egészségtelen finomságoknak. Ráadásul, mivel gyors energiára van szükségünk, könnyebben esünk a cukros ételek csapdájába.

Fotó: Pixabay.com

 

A látásod is megsínyli

 

Minél fáradtabb vagy, annál fáradtabb a szemed is. Ilyenkor rosszabbul látsz, sőt, ha extrémen kimerült vagy, akár kettőslátás vagy hallucinációk is előfordulhatnak, de ennél enyhébb esetben is gyorsabban romlik a szemed.

 

Rosszabbul működik az immunrendszered

 

A hosszas alváshiány, de akár még egy rossz éjszaka is károsíthatja az immunrendszer működését. Vagyis, ha nem alszol eleget, könnyebben megbetegedhetsz. Ez pedig a mostani, járványos időkben egyáltalán nem mindegy, hiszen ilyenkor minden eszközzel érdemes támogatnod az immunrendszered működését!

 

Ha nem alszol eleget, nagyobb esélyed van a szívrohamra és a stroke-ra

 

A szív és az érrendszer regenerációját is akadályozza, ha nem alszol eleget. A szervezetben gyulladásos folyamatok indulnak el, így nagyobb esélyed lesz a cukorbetegségre és a magas vérnyomásra, végső soron pedig a szívrohamra és a stroke-ra is.

 

Az ágyban is inkább csak aludni akarsz majd

 

A kimerültség erőteljesen csökkenti a libidót, ráadásul növeli a szexuális problémák, például a merevedési zavarok esélyét. Vagyis a tartós kialvatlanság a szexuális életedet is romba dönti.

Foto:123rf.com

 

Koncentrálni sem tudsz, amikor nem alszol eleget

 

A motoros funkciók is megsínylik a kevés alvást. Aki nem alszik eleget, egy hétköznapi beszélgetésben is sokkal nehezebben vesz részt, ügyetlenebb, nem tud koncentrálni, ennél fogva nem is túl hatékony a munkájában. Kicsit ahhoz hasonlít a helyzet, mintha túl sokat ittál volna.

 

Cserben hagy a memóriád

 

A pihentető alvás a tanulás egyik legjobb segítője, lényegében ilyenkor épül be a memóriánkba mindaz, amit megtanultunk. Ha viszont erre nincs lehetősége az agyunknak, sok mindent egyszerűen elfelejtünk.

 

A baleset is veszélyeztet

 

Míg az ittas vezetés tilos, kialvatlanul sokan autóba ülnek, pedig a kimerültség hatása hasonló az alkoholfogyasztáséhoz. Aki 18 órája nem aludt, az pont úgy vezet, mint aki spiccesen ül a volánhoz.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index