Biztonságos-e füldügóval aludni?

A füldugók hasznosak a fül védelmére a hangos zajok ellen, de sokan használják őket alváshoz is. A rosszul alvók, vagy a zajos környezetben élők számára nagy különbséget jelenthetnek. Mégis van némi vita arról, hogy biztonságos-e minden éjjel füldugóval aludni.

 Foto:123rf.com

Mik a füldugó előnyei?
A füldugóval való alvás jelentősen javíthatja az alvás minőségét. Sok ember számára a füldugó az egyetlen módja annak, hogy alvás közben kizárja a hangokat, például a közeli autópálya zaját vagy egy horkoló partnert.

Ez azért jelentős, mert az alvás minősége legalább annyira számít, mint az alvás mennyisége. A zajok felébreszthetnek a mély álomból. Ennek tartós hatásai vannak, még akkor is, ha csak néhány másodpercre ébredünk fel. Időbe telik, amíg a szervezetünk visszatér abba a mélyalvási fázisba, amelyre a testünknek egy teljes nap után szüksége van.

Egy 2006-os jelentés szerint, a rossz minőségű alvás növelheti a következő betegségek kialakulásának kockázatát:

  • magas vérnyomás
  • szélütés
  • cukorbetegség
  • szívroham
  • elhízás
  • depresszió


Egy másik, 2012-es jelentés szerint a rossz alvás összefügg a gyulladással és a csökkent immunrendszeri működéssel is, amelyek negatívan hatnak az egészségre.

Tekintettel az alvás fontosságára az általános egészségi állapot szempontjából, a füldugók olyan előnyöket kínálnak, amelyek messze túlmutatnak a jó alváson.

Foto:123rf.com

Vannak mellékhatásai a füldugónak?
A füldugók általában biztonságosak. Azonban van néhány lehetséges mellékhatásuk, különösen, ha rendszeresen használjuk őket.

Idővel a füldugók visszatolhatják a fülzsírt a fülbe, ami felhalmozódást okozhat. Ez számos problémát okozhat, többek között átmeneti halláscsökkenést és fülzúgást. 

A füldugók is okozhatnak fülgyulladást. Bár ezek a fülzsír felhalmozódása miatt is előfordulhatnak, a füldugókon elszaporodó baktériumok is okozhatják őket. A fülgyulladások gyakran fájdalmasak, és ha nem kezelik őket, tartós szövődményekkel, például halláskárosodással járhatnak.

Ha valaki gyenge alvó, vagy zajos helyen kell aludnia, a füldugó nagyszerű lehetőség az alvás minőségének javítására. Csak rendszeresen tisztítani vagy cseréli kell őket, hogy ne alakuljon ki fülgyulladás, és soha ne dugjuk túl mélyen a fülünkbe.

Okozhat-e fülcsengést a füldugó?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.