Az alvászavarok összefüggnek a reumás ízületi gyulladással

Az alvászavarok nagy gyakorisággal fordulnak elő az RA-ban szenvedőknél – a lista élén az alvási apnoe és a nyugtalan láb szindróma áll.

Foto:123rf.com

Bárki, aki krónikus fájdalommal küzd, tudja, milyen nehéz jól aludni. Különösen igaz ez a reumatoid artritiszben (RA) szenvedőkre, akiknek  jelentős ízületi fájdalmaik lehetnek éjszaka.

A Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i (UCSF) kutatói megvizsgálták a rheumatoid artritiszes betegek nagy adatbázisát. Megvizsgálták az alvási apnoe, a nyugtalan láb szindróma és az elégtelen alvás arányát, amelyekről kisebb, korábbi tanulmányok azt jelezték, hogy gyakoribbak lehetnek a reumás betegek körében. 

Amint arról az Arthritis Care & Research című szaklapban augusztusban megjelent cikkben beszámoltak, ezek az alvászavarok valóban gyakoribbak az RA-ban szenvedőknél.

A kutatók remélik, hogy ezek az adatok felhívják a figyelmet arra, hogy az alvászavarok mennyire gyakoriak és mennyire károsak lehetnek az RA-ban szenvedők számára.

“Ez a tanulmány az első lépés, amely megmutatja, mennyire gyakoriak az alvásproblémák a reumás betegek körében” – mondja.

A kutatók 4200 beteg adatait tudták értékelni.

Az alvászavarok gyakoriak a reumatoid artritiszben szenvedők körében


A kutatók megállapították, hogy a válaszadók közel kétharmada alvászavarral küzd. Huszonegy százalékuknál vagy diagnosztizálták, vagy alvási apnoéra utaló tüneteket észleltek, míg a nyugtalan láb szindróma esetében ez az arány 30 százalék volt.

Mintegy 43 százalékuk számolt be arról, hogy éjszakánként hat óránál kevesebbet alszik, amit a tudósok “rövid alvásnak” neveznek. Bár a kutatók nem vizsgálták, hogy az emberek miért alszanak kevesebbet, feltételezik, hogy a fájdalom vagy más betegséggel kapcsolatos problémák a bűnösek.

A napközbeni pihenés is szerepet játszhat az éjszakai alvás zavarában. A nappali pihenés vagy szunyókálás, amelyet gyakran ajánlanak az RA-ban szenvedőknek a fáradtság kezelésére, az éjszakai alvás rovására megy.

fájdalom

Fotó: 123rf.com

Néhány érdekes kapcsolat az RA és az alvászavarok között


Az alvászavarokkal küzdők jellemzően ugyanazokkal a kockázati tényezőkkel rendelkeztek, mint az RA nélküli emberek, különösen az elhízással.

A kutatók jelentős összefüggést találtak az alvászavarok és a betegek által jelentett fájdalom között is. A tanulmányukban azt is megjegyzik, hogy az RA kezelésére használt bizonyos gyógyszerek, különösen a glükokortikoidok, megzavarhatják az alvást. Rámutatnak, hogy a citokinek, az immunsejtek által szekretált anyagok, amelyek fontos szerepet játszanak az RA-ban, úgy tűnik, szintén fontos szerepet játszanak az alvás szabályozásában.

Hogyan lehet tudni, hogy nyugtalan láb szindrómával vagy alvási apnoéval küzd -e valaki?


A nyugtalan láb szindróma jelei közé tartozhat a lábak mozgatására való késztetés vagy a kúszó-mászó érzés. A tünetek általában javulnak, ha megmozgatja a lábát, felkel az ágyból, vagy hideg padlóra teszi a talpát. Egyeseknél az érzés a karokban is jelentkezhet.

Apnoéra gyanakodhat, ha horkol, szünetelteti a légzését, vagy alvás közben zihál – amit az ágyban fekvő partnere is észre vehet. Ha napközben álmosnak vagy fáradtnak érzi magát, fejfájással vagy gyomorégéssel ébred, vagy éjszaka sokat használja a fürdőszobát, ezek mind az apnoé tünetei lehetnek.

Ezeket a nappali tüneteket okozza az alvászavar

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.