A matrac keménységének kiválasztása

A nyugodt, békés alvás a regenerálódás, a fittség, az egészség kulcsa. Ha a fekvőfelület nem kényelmes, ha túl kemény, esetleg túlzottan puha, akkor az édes álmokat hozó pihenés bizony kínlódássá, erőlködéssé válhat. Idővel a krónikus fáradtság a nappalokat is megkeserítheti, ráadásul egyéb testi tünetek is mutatkozhatnak a nem megfelelő fekhely miatt. Úgyhogy érdemes a kiválasztásra némi időt és energiát szánni!

Mik azok a tényezők, amik árulkodóak?

Kezdjük egy kis matekozással. Egy minőségi matrac minimum tíz éven át szolgálja tulajdonosát. Tíz esztendő az egészen pontosan – a szökőéveket nem beleszámolva – 3650 darab éjszakát jelent. Vagyis a vásárlással egyetemben több ezernyi remélt alvással töltött éjjel milyensége dől el. Na, többek között ezért sem jó ötlet félvállról venni az egészet. És bár az ár nagysága, mint tényező, nem egyszer megtévesztő, de azért az olcsó húsnak híg a leve mondás valóságtartalma itt is sokszor beigazolódik.

A matrac keménysége több tényezőtől függ. Egyrészt az ágyrács meghatározza a kitámasztás milyenségét, a stabilitás fokát. Például a lamellás típus jelentősen csökkenti a ráfektetett matrac szilárdságát. Másrészt a különböző anyagok eltérő fizikai jellemvonásokkal rendelkeznek. A latex, a habok, a táskarugók a puhaság felelősei, míg a kókuszdeszka, illetve a bonell rugók az optimális keménység biztosítói.

Fotó: 123rf.com

Az, hogy kinek melyik keménységi fokozat az ideális, az abszolút egyénfüggő. Rendkívül sok a választási lehetőség. Ráadásul az alvási pozíciók is lényegesek, hiszen van, aki non-stop háton fekszik, megint más oldalt vagy hason érzi a legjobban magát. Az pedig csak természetes, hogy ezek a pózok eltérő alátámasztást igényelnek. Az oldalas alvásnál komoly kényelmetlenségeket okozhat a túlságosan kemény matrac, úgyhogy a legideálisabbak azok a modellek, amik puhaságot nyújtanak, latexből vagy memóriahabból készültek, illetve nélkülözik a kókuszdeszkát.

A hason pihenés közepesen kemény fekhely után kiált. A túl puha variációk nem tartják megfelelően a gerincet, míg a túlságosan kemény alternatívák fájdalmasan összepréselhetik a belső szerveket. A háton fekvés az egyik legegészségesebb pozíció, legalábbis az orvosok szerint, hiszen a gerinc kitámasztása és a súlyeloszlás így a legoptimálisabb. Ekkor a kemény matracok is bátran szóba jöhetnek, amik ideális tartást garantálnak. A testsúly és a magasság két olyan információ, melyeket ildomos figyelembe venni a vásárlás folyamatában. Az sem mellékes természetesen, hogy egyszemélyes vagy franciaágyról beszélünk.

A nagy matrac jó ötlet?

Napjainkban már nagyméretű, azaz franciaágyba való modellek is kaphatóak. Azon túl, hogy megfordíthatóak, így kétféle keménységet kínálnak, a két oldal különböző jellemvonásokat testesít meg. Ennek a sokszínűségnek köszönhetően a pár tagjai a maguk szokásaihoz igazodva, kényelmesen pihenhetnek. De igazság szerint még mindig a két, különálló matrac kiválasztása nyújtja a legnagyobb komfortot. Még akkor is, ha első ránézésre kevésbé tűnik romantikusnak az ötlet, ám nagyon eredményes, főleg érett kapcsolatok esetében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index