A jó alvás 10 előnye

Az elegendő alvás számos bizonyított egészségügyi előnnyel jár. A tudósok szerencsére folyamatosan fedeznek fel újabb dolgokat az alvás pótolhatatlan szerepéről az emberi élet során.

Tudjuk, hogy nem érezzük jól magunkat, ha keveset alszunk. Az alváshiány okozta betegségekről is sokszor esik szó. De talán mégsem tudjuk eléggé, milyen messzemenő pozitív hatása van annak, ha eleget alszunk.

Ez a cikk 10 olyan területet sorol fel, amelyeknél az alvás jót tesz az egészségünknek.

Mit jelent az alvási deficit?

Egészséges szív

Alvás közben a szervezet hormonokat szabadít fel. Ezek némelyike egészségesen tartja a szívet és az ereket. Az alváshiány megfosztja Önt ezektől a hormonoktól.


Vércukorszint
Az alvás segít szabályozni az anyagcserét. Az alvásmegvonás számos problémát okozhat az anyagcserében, beleértve az ingadozó vércukorszintet is. Ez problémát jelenthet, ha cukorbetegségben szenved valaki. Az elegendő alvás hiánya növeli  a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Alvás párna nélkül – Most jó, vagy rossz ötlet?

 


 Stressz
Az alvás segít az elmének és a testnek ellazulni és regenerálódni. Ha nem alszunk eleget, a testünk stresszhormonokat szabadít fel. A stressz pedig nem túl produktív reakciókra késztet bennünket. Félelemből cselekedhetünk, vagy meggondolatlan döntéseket hozhatunk, ingerlékenyek lehetünk. Egy rosszul átaludt éjszaka szorongást okoz, ami egészen addig tarthat, amíg a szervezet végre meg nem kapja a szükséges pihenést.

Foto:123rf.com

Gyulladások
Az alvás szabályozza az immunrendszert. Ha nem alszunk eleget, az immunrendszer elégtelen működése gyulladást okozhat. Lehet, hogy nem vesszük észre azonnal a gyulladást. De az attól még hatással lehet a szervezetünkre.

Fogyás
Kutatások szerint azok az emberek, akik kevesebbet alszanak, nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak vagy elhízottak. Úgy tűnik, hogy a rossz alvás megzavarja a ghrelin és a leptin egyensúlyát. Ezek az étvágyat szabályozó hormonok. Ha fogyni szeretnénk, vagy csak megtartani a súlyunkat, ne felejtsük el, hogy az elegendő  alvás is része az egyenletnek.

Egyensúly
Az alvás segít fenntartani a fizikai képességeket. Tanulmányok szerint az alváshiány rövid távú egyensúly problémákhoz vezet. Ezt nevezik testtartás-instabilitásnak. Ez sérülésekhez és esésekhez vezethet. Még az enyhe instabilitás is okozhat problémákat sportolás vagy testmozgás közben.

Éberség
A jó alvás energikussá és éberré tesz. Segít összpontosítani, és elvégezni a napi feladatokat. Könnyebb edzeni is, ha energikusak és éberek vagyunk. Jó érzés, egész nap elfoglaltnak és aktívnak lenni. És ha egész nap aktívabbak vagyunk, akkor valószínűbbé válik egy újabb jó éjszakai alvás.

Foto:123rf.com


Memória
Úgy tűnik, hogy az alvás nagy szerepet játszik az úgynevezett memóriakonszolidációban. Alvás közben az agyunk kapcsolatokat hoz létre. Az agy összekapcsolja az eseményeket, az érzéseket és az érzékszervi inputokat, hogy emlékeket alakítson ki. Ehhez fontos a mély alvás. Tehát a több minőségi alvás javíthatja a memóriát.

Végrehajtó funkciók
A végrehajtó funkció magában foglalja az összetett gondolkodást. Ilyen a problémamegoldás, a tervezés és a döntéshozatal. Amelyek hatással vannak az éberségre és a memóriára is. A végrehajtó funkciók segítenek a munkában, a tanulásban, a társas kapcsolatokban és még sok másban. Egy  alváshiányos éjszaka másnapra károsíthatja a végrehajtó funkciókat.

Gyógyulás
Miközben alszunk, a testünk keményen dolgozik a károsodások kijavításán. Ilyen a stressz, az ultraibolya sugárzás és sok más olyan tényező, amelyeknek ki vagyunk téve. A sejtjeink alvás közben bizonyos fehérjéket termelnek. Ezek alkotják a sejtek építőköveit, amelyek segítségével kijavítják a nap folyamán keletkezett károkat, és megőrizik az egészségünket.

Tehát a legfontosabb az, hogy az alvást prioritásként kezeljük. Szánjunk rá legalább hét órát éjszakánként, ha módunk van rá akkor nyolc vagy kilenc órát is.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.