Te is ehetsz fagylaltot! – A laktózérzékenység nem akadály!

Az év minden szakában, de különösen nyáron, szívesen állunk sorba tölcséres finomságokért, tejes és gyümölcsös fagylaltokért. A csokoládé, vanília, citrom, puncs és egyéb hagyományos ízek mellett a választéknak ma már csak a cukrászmesterek fantáziája szabhat határt, ám nem mindenki élvezheti büntetlenül a habos-fagyos nyalánkságokat.

Jóri Szilvia, a Diamante Fagyizó vezetője három éve foglalkozik fagylaltkészítéssel, és második alkalommal sikerült érmet szereznie az Év Fagylaltja versenyen. Folyamatosan keresi az új, nem mindennapi kombinációkat, amelyek az ő ízlelőbimbóit is izgalomba hozzák. Pultjában a vizes alapú kreációk mellett a tejes-krémes finomságok édes és sós változatai  is helyet kapnak, a hűsítő ínyencségeket azonban nem mindenki élvezheti mellékhatások nélkül.

Magyarországon majdnem minden harmadik ember laktózérzékeny. Ez azt jelenti, hogy esetükben a tejcukrot tartalmazó élelmiszerek elfogyasztása után hasi panaszok – görcsök, puffadás, hasmenés – léphetnek fel. A probléma szerencsére ma már könnyen orvosolható laktázenzim-pótló készítményekkel, például rágótablettával, amely segít megelőzni a kellemetlen tüneteket. Így a laktóz-intoleranciában szenvedők is megkóstolhatnak olyan különlegességeket, mint a fenyőmagos sós karamella vagy a pikáns házi joghurt.

fagyi2

Bár a klasszikus, hagyományos ízek sosem mennek ki a divatból, az emberek vágynak az újdonságra, az üdítően friss kreációkra. A fenyőmagos sós karamella már a verseny előtt is a vendégeink kedvence volt és tavaly bronzérmes lett, a chilis sárgabaracklekvárral és pirított napraforgóval megbolondított pikáns házi joghurt pedig idén nyert ezüstérmet” – mesélte Szilvia, aki már azt is tudja, mivel készül a jövő évi megmérettetésre.

Az izgalmasabbnál izgalmasabb fagylaltvariációkat szerencsére még hetekig élvezhetjük akár laktózérzékenység esetén is a forró napokon. Amennyiben tünetei néhány napon belül a laktáz enzim fogyasztása mellett sem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát!

Forrás: