Öt lépésben a parlagfű allergia ellen

Hazánkban a leggyakoribb allergén a parlagfű, minden évben egyre több embernek okoz panaszokat. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, milyen lehetőségeink vannak a tünetek kezelésére, mit használjunk parlagfű allergia ellen.

Első lépés: a parlagfű allergia tüneteinek felismerése

A szezonális légúti allergiás tünetek megjelenését különböző növények virágpora, pollenek belélegzése okozza. Valakinél a nyírfa, a mogyoró, a pázsitfűfélék virágzása idején jelentkeznek a panaszok, de a legtöbben a parlagfű pollenszórásakor tapasztalják az allergiás tünetek megjelenését. Hazánkban a leggyakoribb allergiát okozó növény augusztus közepétől október közepéig szórja a polleneket, de az időjárás függvényében a szezon kitolódhat. Az első tünetek akár július végén is jelentkezhetnek.

parlagfű allergia ellen az első lépés, hogy felismerjük a tüneteket. Ha a parlagfű pollen a parlagfű allergiás beteg nyálkahártyáján megtapad, ennek hatására hisztamin szabadul fel a szervezetében. A hisztamin nyálkahártya duzzanatot és fokozott váladékozást, viszketést okoz, emiatt jelentkeznek a parlagfű allergia tünetei: tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, orr- és szemviszketésszemkönnyezés, viszkető érzés a torokban a legjellemzőbb panaszok. Az allergia tünetei miatt ebben az időszakban jelentkezhet fáradtság, fejfájás, arcüregprobléma, álmatlanság és szaglászavar is, sőt a bőrön megtapadó pollenek az ekcémás tüneteket is fokozhatják.

Második lépés: a kockázatok megismerése

Az allergiát sokan nem tartják komoly betegségnek. Úgy vélik, hogy az enyhe, náthaszerű tüneteket akár kezelés nélkül, vagy a patikából beszerzett egy-két gyógyszerrel is könnyen el lehet viselni. Az öndiagnózis azonban komoly veszélyeket rejt, a parlagfű allergia ellen nem megfelelően megválasztott készítmények miatt pedig szövődmények jelentkezhetnek.

  • Az orrdugulás ellen használt nátha elleni lohasztó orrcseppek tartós használata akár függőséget és az orrnyálkahártyán tartós elváltozásokat is okozhat.
  • A nem megfelelően kezelt allergia mellett idővel újabb allergiák és asztma is kialakulhat.
  • A rosszul kezelt légúti tünetek pedig az életminőséget is negatívan befolyásolják: az akár hónapokon át tartó éjszakai orrdugulás, tüsszögés miatti nappali fáradtság pedig jelentős teljesítménycsökkenést és romló koncentrációs képességeket okoz.

Harmadik lépés: a diagnózis

Parlagfű allergia vizsgálatához szükséges allergia vérvizsgálat végzése.A parlagfű allergia kezelésével allergológus foglalkozik. Ha azt gyanítjuk, hogy a tüneteinket parlagfű allergia okozza, első lépésben jelentkezzünk kivizsgálásra. A konzultáció során az allergológus alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről: pontosan mit tapasztalunk, mikor jelentkeztek először, előfordul-e allergiás betegség a családban.

 

Ezt követően allergia teszt elvégzésére kerül sor. Ez történhet vérvizsgálattal – ezt megelőzően minimum 3 nappal hagyja el az antihisztamin szedését! – (pl. fokozott bőrtünetek, terhesség esetén vagy allergiaszezonban csak erre van mód), illetve alkaros bőrpróbával, másnéven prick-teszttel – megelőzően 10 napig ne szedjen antihisztamint! – lehet megtudni, hogy pontosan mi okozza az allergiás tüneteinket. A vizsgálat eredményét a kezelőorvos összeveti a tüneteinkkel és ez alapján, a parlagfű allergia ellen személyre szabott kezelési tervet állít össze.

Negyedik lépés: kezelés parlagfű allergia ellen

Parlagfű allergia ellen tüneti és tartós kezelés is létezik. A tüneti kezelést akkor kell elkezdeni, amikor a parlagfű pollenjei megjelennek a levegőben. Ehhez az aktuális pollenjelentést kell követni és időben konzultálni allergológussal, hogy addigra a szükséges gyógyszereink kéznél legyenek. A tüneti kezelést addig kell folytatni, amíg a parlagfű pollen jelen van a levegőben és a tüneteink fennállnak.

  • A tüneti kezelés része az antihisztamin tabletta – hatásuk a hatóanyagtartalomtól függően eltérő – az orrspray és szemcsepp.
  • Az orrnyálkahártya gyulladását, a duzzanat miatti orrdugulást és orrfolyást enyhíti és tartósan, biztonságosan használható a szteroid tartalmú orrspray.
  • Tartós megoldást jelent az immunterápia allergia ellen. A parlagfű allergia ellen is hatásos kezelés nem csak a tüneteket, hanem az allergiát kiváltó okot, az immunrendszer kisiklott működését szünteti meg. A kezelés alatt a parlagfű allergén tisztított higított kivonatát kell szedni tabletta vagy cseppek formájában. A 3-5 éves kezelés alatt a szervezet így fokozatosan hozzászokik az allergénhez és megtanulja tünetek jelentkezése nélkül is elviselni a jelenlétét. A kezelés hatása már az első évben érezhető lehet, fokozatosan lehet elhagyni a tüneti szereket.

Ötödik lépés: a kezelési terv követése

Akár tüneti szereket szed, akár allergén immunterápiát kezd, a kezelés parlagfű allergia ellen akkor lesz hatásos, ha betartjuk a kezelőorvos által előírt kezelési tervet. Ahhoz, hogy a készítmények kifejthessék hatásukat, azokat megadott rendszerességgel és dózisban kell szedni. Az allergén immunterápiás készítményt reggelenként adott ideig kell a nyelv alatt tartani.

 

Ha javulást észlelünk, ne hagyjuk abba a készítmények használatát anélkül, hogy ovosunkkal egyeztetnénk, mert a tüneteink ismét kiújulhatnak. Akkor is tegyünk így, ha nem érezzük kellően hatásosnak a terápiát, ne emeljünk saját döntésünk alapján a gyógyszerek adagolásán, ne fújjunk többször az orrspray-ből. Ha kérdésünk van, akár távkonzultációformájában is egyeztethetünk, nem feltétlenül szükséges személyesen megjelenni a rendelőben.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.