Őszi allergia – Top 4 tipp, mellyel tehetünk ellene

Pollentől a háziállatig

Annak, aki szenved tőle, nem kell bemutatni ezt a szezonális problémát. Nemcsak több tavaszi, néhány őszi allergia is létezik, megnehezítve mindennapjainkat. Melyek ezek és hogyan enyhíthetünk a tüneteken?

Az allergia minden évszakban kellemetlen. A zavaró és lehangoló panaszok sokak mindennapjait nehezítik meg. A tavaszi sokak számára ismerős, ám van őszi allergia is, hasonlóan bosszantó tünetekkel. 

De melyek tartoznak pontosan az őszi allergia csoportba? S miként csökkenthetők a tünetek?

1. Pollen: a pollen allergia vagy szénanátha oka az, hogy egyes növények pollenje az őszi időszakban is száll a levegőben. Jó példa erre a parlagfű, amely nyár végétől virágzik, s belenyúlik az őszbe, ezért az arra érzékenyek még októberben is tüsszöghetnek miatta. Nem a parlagfű azonban az egyetlen. Gondot okozhatnak ilyenkor az allergiásoknak a libatopfélék, a füvek, az útifű, az üröm, a csalánfélék pollenjei is.

Van megoldás a tünetek enyhítésére, amennyiben rendszeresen tájékozódunk, milyen pollenkoncentrációra lehet aznap számítani. Manapság ezt már a meteorológiai szolgálat is hírül adja. Legokosabb kora reggel és kora délután között kerülni a szabad levegőt, vagy ha kint vagyunk, maszkot viselni.

Talán nem a legkellemesebb szép időben zárt ablakokkal élni, de ezzel is hatékonyan védekezhetünk a pollen allergia tünetei ellen. Ha kinn jártunk, lehetőleg cseréljünk hazaérve rögtön ruhát és zuhanyozzunk is le (hajmosással együtt), mert így megszabadulunk a ránk tapadt pollenektől.

Fontos, hogy pollen allergia esetén rendszeresen takarítsunk, különösen olyan felületeket, amelyeken könnyen megtapad a pollen. Mossuk sűrűn a textileket, melyekkel érintkezünk; porszívózzuk le a kárpitokat és a szőnyegeket, de a padlót sem árt gyakran felmosni. Amennyiben van házi kedvencünk, ő se maradjon ki a gyakori fürdésből, mert a bundája is rejthet polleneket.

2. Penészgomba: a spórákon át terjedő penészgomba szintén terjedhet a lakásban, nemcsak a szabadban találkozhatunk vele. Elég hozzá a levegő mozgása. Ha jó helyet talál magának, a penészgomba letelepedik. Az ősz különösen kedvez ennek, mert sok az átvizesedett levél. Mindig azokat a helyeket részesíti előnyben, ahol nedvesség van és magas a páratartalom, ezért nagyon fontos, hogy ne teremtsünk megfelelő helyet a számára.

Az őszi kerti munkák során érdemes minden levelet összeszedni, ne maradjanak halmok, ahol a penészgomba jól érezheti magát. Ez a komposztra is igaz: jól tesszük, ha azt nem a ház közelében alakítjuk ki és gyakran ürítjük.

Foto:pixabay.com

Ma már számos jó párátlanító készülék kapható: használjuk őket a lakásban, házban! Ha a páratartalom 35 és 40 százalék között mozog állandóan, akkor kevés a penészgomba megjelenésének esélye. Mivel otthonunkban általában a konyha és a fürdő a nedves hely, ezeket gyakorta takarítsuk és távolítsuk el a kezdődő penészt! Az egyszerű ecet is segít.

3. Poratka: sokakban nem tudatosul a poratka jelenléte, hiszen nem láthatóan él otthonunkban velünk együtt. A lehullt emberi hámsejtekkel táplálkozik, ám a fehérje, melyet ürülékében hagy maga után, allergénnek számít. Ez is az őszi allergia kiváltója lehet tehát, de az év bármely időszakában gondot okozhat.

Fontos tudni, hogy a poratka szintén megfelelő körülményeket keres. Ha nincs magas páratartalom a lakásban és nem túl meleg a hely, nagy eséllyel elkerüli. Elsősorban a szőnyegekben, bútorok huzataiban, párnákban, ágyneműkben lelhető fel.

Hasonló tippeket alkalmazhatunk ellenük, mint a penésznél: ha gyakran mossuk, takarítjuk a kárpitot, huzatokat, ágyneműket, magas hőmérsékleten, kisebb a megmaradásuk valószínűsége. Érdemes olyan klímaberendezést működtetni, amely az atkákat is kiszűri.

Fotó: 123rf.com

Szintén segít a páramentesítő: a levegő maradjon 50 százalékos páratartalom alatt, mert ilyen körülmények között elpusztulnak.

Teljesen alighanem reménytelen megszabadulni tőlük, ám ha csökkentjük az esélyét annak, hogy jól érezzék magukat, mérsékelhetjük jelenlétüket – s ezzel az őszi allergia-tüneteket. Minden allergia esetén javasolt, hogy otthonunkban a szőnyegek helyett gyakran mosható padló legyen.

Érdemes kitérni arra is, mi a helyzet, ha van otthon háziállat. Ha szezonális allergiás valaki, akkor sok esetben a házi kedvencekre is az. A szőr mellett az állati hámsejt, az állat vizeletében, nyálában, faggyújában levő fehérje is az allergia tüneteit produkálhatja.

Van mód arra, hogy bizonyos állatfajtát tarthassunk, ha allergiásak vagyunk, de ebben az esetben is nagyon fontos a rendszeres fürdetése, ápolása. Megoldás még, ha a kedvenc csak bizonyos helyeken tartózkodhat a lakásban, s a hálóba semmiképpen se engedjük be.

A gyakori torokköszörülés is allergia jele lehet

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.