Háziállat allergia – nem csak a szőre a bűnös

A lakáson belül jelentkező allergiás tüneteket gyakran a háziállat jelenléte okozza.

A panaszok rendszerint egész évben jelentkeznek, és az egyetlen megoldást gyakran a kedvencünktől való megválás jelenti.

Kutya, macska, papagáj és társai

Hétköznapi nyelven állati szőr- vagy éppen toll-allergiáról beszélünk, pedig nem csak maga a szőrszál, illetve a toll allergizálhat. Allergiás tüneteket válthatnak ki az állat nyálában, faggyújában, vizeletében található fehérjék, sőt a leváló hámsejtek darabjai is. Ezek az apró részecskék okozzák a legtöbb gondot. Bekerülnek a lakás levegőjébe, ülepedő porába, a bútorok huzatába, a szőnyegekbe és a drapériákba – magyarázza dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa.

A beszáradt nyál és faggyú feltöredezve, elporladva sokszor a lakás állattól elzárt, távoli részeibe is eljut a légáram útján és még a legalaposabb takarítás mellett is akár évekig is kimutatható és tüneteket okozhat. A leggyakoribb e téren a macska-, illetve a kutyaszőr-allergia, előfordul azonban allergiás reakció lóra, hullámos papagájra, aranyhörcsögre és szinte minden otthon vagy a ház körül tartott állatra.

Tipikus tünetek

A házi kedvencek által okozott panaszok is a jellegzetes allergiás tünetek formájában jelentkeznek: köhögés, tüsszögés, szemviszketés. Az állat ketrecének, fekhelyének tisztán tartása, vagy az állattal történő érintkezés hatására bőrreakciók is jelentkezhetnek.

Nem a méret a lényeg

A legtöbb házi kedvencnél léteznek hosszabb, rövidebb szőrzettel bíró, netán csupasz fajták is. Sajnos azonban a szőr hossza nem befolyásolja az allergiás reakciók megjelenését. Akár a szőrtelen típusok is kiválthatnak allergiás reakciót, mivel a korábban már említett módon, a tünetek megjelenését például az állat nyálában található fehérjék is okozhatják.

gyerek_kutya

A tünetek súlyossága tehát inkább egyéni érzékenység, mintsem fajta kérdése. Rövid szőrű állatokat tehát inkább csak egyéni szimpátia, esetleg a takarítás praktikussága miatt válasszunk, s ne annak reményében, hogy ilyen módon elkerülhetjük majd a tünetek megjelenését.

Mégsem a házi kedvenc okozza?

Lakásban tartott állatok esetében érdemes a fekhelyét bizonyos időközönként magas hőmérsékleten átmosni, vagy kicserélni. Az emberhez hasonlóan, ahol leginkább az ágyban, kanapén jelennek meg, az állatoknál a fekhely jelenti az atkák számára leginkább kedvelt életteret.

A háziporatka az ember, vagy jelen esetben a háziállatról lehulló hámsejtekkel táplálkozik. A szabad szemmel láthatatlan, apró atka levegőben szálló, elszáradt széklete pedig allergiás tüneteket okozhat. Érdemes erre is gondolnunk, mielőtt kedvencünk kiköltöztetését kezdjük megszervezni.

Megelőzhetjük?

Házi kedvencet vállalni mindig nagy felelősséget jelent, s a legtöbb esetben több évre szóló kötelezettséget is egyben. Annak érdekében, hogy a későbbiekben egészségi okokból ne kelljen megválnunk kedvencünktől, érdemes meggyőződnünk róla, hogy nem okoz-e majd problémát az állat tartása. Ismerősnél, állatkertben, vagy állatkereskedésekben is barátkozhatunk, simogathatjuk, kapcsolatba kerülhetünk kedvencünkkel.

Másik lehetőség, ha allergia tesztet végeztetünk. Létezik specifikus vizsgálat egyes állatokra, mellyel meggyőződhetünk arról, hogy allergiás tünetek megjelenésére nem kell majd számítanunk jelenlétükben. Sajnos garanciát azonban egyik módszer sem jelent, mivel allergia bármilyen életkorban, bárkinél jelentkezhet.

suni1 Olvass még több cikket az állatokról!

Búcsú helyett

Az esetek egy részében a gazdák igazolt allergia esetén sem válnak meg kedvencüktől. Természetesen ez a tünetek súlyosságát és számos egyéb körülményt figyelembe véve egyéni döntés, néhány dologra azonban ilyenkor nem árt, ha figyelünk:

– kedvencünket ne engedjük a hálószobába, különösen ne az ágyba, mert így egész éjjel, a nyugodt pihenést is megnehezítő tünetekre számíthatunk.

– a velük való foglalkozás, játék színtere inkább a kert, vagy a park legyen. Ezt követően ne feledkezzünk meg az alapos kézmosásról.

– a háziállat típusától függően időnként fürdessük meg kedvencünket, kutyák esetében, különösen nyáron, ez történhet hetente egyszer is.

– kisrágcsálók, macskák esetében gondoskodjunk rendszeresen az alom cseréjéről, s ezt lehetőleg ne az allergiás személy végezze.

– az allergének megtapadásának esélyét minimalizáljuk a lakásban, ennek érdekében kerüljük a szőnyegek, kárpitozott bútorok használatát.

Forrás:


4 hozzászólás

 1. Kertész Katalin

  Jó estét kívánok! Én azt szeretném meg kérdezni, hogy amióta kis kutyánk van a házba azóta viszkedek a kezem főleg mert van amikor meg fogom és most már van egy kis macskánk is azóta még jobban viszkedek minden hol.Ez ara utalhat hogy alllergiás lennék a szőrükre? eddig is voltak kis állataink.meg van is kint egy nagy kutyánk meg 2 kinti cicánk de azoktól soha nem viszkedtem ez hogy lehet.. Kérem válaszoljanak kérdésemre fontos lenne.!

  Válasz
 2. Czövek istván

  Tisztelt Doktor úr/ nő!

  Bennem eléggé elhatalmasodott a bent élő állat ürüléki (vér, széklet, vizelet) miatti allergia. Valahova benősültem, elfogadtam az állat (ok) jelenlétét, nem gondoltam, hogy 10 év elteltével idevezet a dolog. Mondták, hogy költözzek el, ami válással járna, de ez nehéz döntés. Milyen tanácsot tud adni?

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.