Kiszagolhatják a kutyák a bélrákot

Kiszagolhatják a bélrákot a betegség korai stádiumában a kutyák – állítják kutatások alapján japán tudósok.

Az ország déli részén működő Kjúsú Egyetem kutatói egy labrador kutyával végzett vizsgálatok alapján jutottak erre a következtetésre. A rák bizonyos fajtáinál kémiai anyagok keringenek az emberi szervezetben – írták a Gut című brit tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban.

Az erről szóló ismeretek segíthetnek abban, hogy olyan teszteljárásokat fejlesszenek ki, amelyekkel a bélrák olyan korai stádiumban észlelhető, hogy a betegségnek ne legyen esélye tovább burjánzani. Már korábban ismert volt, hogy a kutyák képesek többek közt a bőr-, az emlő- és a tüdőrák kiszimatolására.

Szonoda Hideto és tudóscsapata egy különlegesen képzett labradort vetett alá több hónapig tartó teszteknek. A négylábúnak összesen hetvennégy alkalommal kellett bizonyítania szaglását. A szakemberek minden alkalommal öt mintát tettek a kutya elé, de ezek közül csak egy tartalmazta rák nyomát.

daganatos%2520megbetegedes8

A minták negyvennyolc bélrákban szenvedő betegtől és kétszázötvennyolc olyan önkéntestől származtak, akik nem voltak rákosak, vagy a múltban gyűlt meg a bajuk a kórral.

A kutya a vizsgálatok során kilencven százalékos pontossággal szagolta ki a bélrákot, és még az sem zavarta, ha épp dohányzó betegtől kapott minta került az orra elé.

A legnagyobb pontossággal a rák korai szakaszában lévő betegek mintáit szimatolta ki.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: