Nyaralás előtti allergiakészültség

Ha gondosan megtervezzük a pihenés körülményeit, és odafigyelnek gyógyszerek folyamatos szedésére, akkor a nyaralást biztosan nem a rosszullétek teszik majd emlékezetessé!

Az idei nyár sajnos fukarkodik a Celsius-fokokban, de ettől függetlenül előfordul a párás, olykor fülledt meleg, mely megkeseríti életünket. Aki teheti, autóba ül és vízközelben, vagy hűs lombok alatt keres enyhülést. A pihentető környezet és a meleg, párás levegő azonban számos veszélyt rejthet az asztmások, illetve az asztmától és egyidejű szénanáthától szenvedők számára, akiknek hétköznapjait folyamatos légúti gyulladás nehezíti.

Megelőző tippek

– Amennyiben autóval kelünk útra, fontos, hogy „kipucoljuk” a jármű légterét; indítsuk el a klímát vagy a fűtést, húzzuk le az ablakot és várjunk néhány percet a beszállással, így megszabadulunk a hűtő-fűtőrendszerben megbúvó káros anyagoktól, melyek allergiás reakciót válthatnak ki. Induláskor húzzuk fel az ablakokat, és hagyjuk bekapcsolva a klímát, ezzel továbbra is távol tartjuk a nem kívánatos anyagokat.

– Ha szívesebben utazunk a szelek szárnyán, azaz lehúzott ablakkal, nyitott tetővel érdemes bekészíteni a kézipoggyászba sós orrspray-t, melynek használatával elkerülhetjük, hogy a repülőgép száraz levegője kiszárítsa az orrnyálkahártyát.

– Az úti cél kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy milyen, az asztma- illetve ezzel egyidejű szénanátha- szempontjából veszélyes, allergén növények színesítik a tájat, s hogy ezek mikor virágoznak. Tartsuk szem előtt azt is, hogy ismeretlen környezetben általunk addig nem ismert, új allergének „leselkedhetnek” ránk, ezért „házipatikánkból” nem hiányozhatnak sem a fenntartó kezelésre használatos, sem a rohamoldó gyógyszerek!

natha31

A tengerpart, a sóbarlangok, vagy a wellness szállodák sókabinjainak levegője kellemes enyhülést hozhat a panaszokra, hiszen a sós levegő belélegzése gyulladáscsökkentő hatással bír és segíti a légző járatok tisztulását. A magaslati levegőben kisebb a légszennyezettség, a virágpor, illetve számos egyéb allergén koncentrációja, ezért kikapcsolódásunk helyszínéül bátran válogathatunk a csodaszép hegyvidéki tájak közül.

– Nem csak az számít, hol töltjük jól megérdemelt pihenésünket, hanem az is, mikor! A frontok, a légköri viszonyok megváltozása; a nagy páratartalom, vagy éppen a túlságosan száraz levegő, a légnyomás változása, az ózonkoncentráció megemelkedése, az erős- allergén anyagokat „szállító”- szél, a hörgők falában lévő izmok görcsös összehúzódását, vagyis asztmás rohamot idézhetnek elő. Éppen ezért jól tesszük, ha az utazást megelőzően tájékozódunk a pihenés szempontjából megfelelőnek ítélt terület aktuális időjárásáról.

– A nyaralás helyszínének, időpontjának körültekintő kiválasztása alapvető fontosságú, de önmagában kevés ahhoz, hogy valóban gondtalanul pihenjünk; utazás előtt mindenképpen keressük fel a kezelőorvosunkat, osszuk meg vele a nyaralással kapcsolatos elképzeléseinket, és kérjük ki tanácsait! Akkor se essünk kétségbe, ha közvetlenül az indulás előtt jut eszünkbe egy-két, a gyógyszerszedéssel kapcsolatos kérdés, ugyanis egy olyan, az asztmás betegek terápiás együttműködését javítani kívánó program született, mely lehetővé teszi, hogy a nap 12 órájában, telefonos szakasszisztensi szolgáltatás keretében pontos, a gyógyszeralkalmazásra vonatkozó tájékoztatást kapjunk. Sőt, az asztmagyógyszereket a megbeszélés szerinti helyre kiszállítva megkaphatjuk.

oliva47

– Gondolkodjunk előre; váltsuk ki, de legalábbis írassuk fel előre a nyári gyógyszeradagot, nehogy a nyaralás kellős közepén szembesüljünk azzal, hogy elfogyott a gyógyszer! Fenntartó gyógyszerünk végig, a nyaralás alatt legyen a táskánkban, és semmiképp se szakítsuk meg folyamatos szedését, hiszen ha fellángol a betegség, az nem csupán az üdülést keseríti meg, hanem hosszabb távon is kedvezőtlenül befolyásolja az egészségi állapotunkat.

 

Nem véletlen, hogy szeptemberben gyakoribbak és súlyosabbak a panaszok: ennek egyik oka, hogy nyáron hajlamosabbak vagyunk „lazítani” a gyógyszerszedés szabályain. Szerencsére, ennek a fordítottja is igaz; ha becsületesen szedjük a szakorvos által felírt gyógyszert vagy éppen a vény nélkül is megvásárolható készítményeket, akkor sem a hőség, sem a nyaralás nem lesz fullasztó.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.