Én eszek, te vagy allergiás

Kiderült, hogy a mogyoró súlyos allergiát okozhat a vérátömlesztést kapott embereknél, amit a donor a véradás előtt evett.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban megjelent esettanulmány szerint egy hatéves fiúnál súlyos allergiás reakciók jelentkeztek, mivel öt véradó donora közül három mogyorót evett a vér levételét megelőző estén.

Az esetet Joannes Jacobs, a Radboud Egyetem (Nijmegen, Hollandia) orvosi központjának munkatársa írta le.

A gyerek akut limfoblasztos leukémiája miatt kapott vért: nem sokkal később kiütések jelentkeztek nála, vérnyomása lezuhant, és légzési nehézsége támadt. Édesanyja visszaemlékezése szerint ugyanilyen reakciókat mutatott a fiú egyéves korában, miután mogyorót evett.

foldimogyoro

Jacobs szerint az allergiás reakció azért következhet be ilyenkor, mert a mogyoróban lévő fő allergén fehérje nem bomlik le az emésztés során, ráadásul hozzájárul egy másik fehérje kialakulásához, amely a vérbe bekerülve 24 órán át benne is marad. A fiúnak mindkét allergénnel szemben voltak antitestek a vérében. A hasonló esetek elméleti lehetőségét már 2003-ban felvetették, ám “ez az első klinikai jelentés róla” – hangsúlyozta Jacobs.

Forrás: https://napidoktor.hu/index