Elindult a „tavaszi havazás” – Milyen allergiát okoz a nyárfaszösz?

Az elmúlt napokban szállni kezdett a „nyárfaszösz”, ami a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel az a nyárfa termése és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel telt, allergén fehérjéket nem tartalmazó részei.

Akiknél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek, annál valószínűleg a levegőben aktuálisan – a közepes, magas, illetve nagyon magas koncentrációban – jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják a tüneteket. Fokozhatja az allergiás tüneteket, hogy a nyárfaszöszben természetes pollencsapdaként megtapadhatnak a levegőben lévő virágporszemek.

nyárfaszösz, allergia

Fotó: 123rf.com

Ez az időszak pollenallergia szempontjából az egyik legsúlyosabb időszak, amikor egyszerre több mint 20 allergén növény pollenje található meg a levegőben, közülük legalább a fele országos viszonylatban is tüneteket okozó koncentrációban. Jellemzően közepes vagy annál magasabb koncentrációban lehet jelen a platán, a nyír, a tölgy, a fűz, a juhar, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a gyertyán, a dió, a bükk, az eperfafélék, a fenyőfélék, az ostorfa, illetve a komlógyertyán pollenje.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a pollenallergiás betegeket, figyeljenek a megelőzésre és időben kezdjék meg a szakorvos által javasolt gyógyszeres kezelést.

Olvasd el ezt is!

Mit tehetünk a pollenallergia ellen?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.