Csalántea, ananász – természetes gyógymódok allergia ellen

Természetes gyógymódokkal kiegészíthetjük a hagyományos allergiakezelést.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, mire figyeljünk ezzel kapcsolatban, és hogyan védekezhetünk allergia ellen természetesen.

Csalántea allergia ellen

A csalántea jó választás, ha szeretnénk allergia ellen természetesen védekezni, a Planta Medica korábbi kutatása szerint is. A résztvevők 58 százaléka számolt be tünetei enyhüléséről napi 300mg fagyasztott- szárított csalán fogyasztásával, 48 százalék pedig jobb hatást érzett, mint a placeboval.

Allergia ellen vitamin

Allergia ellen természetesen gyógynövényekkel.

Foto:pixabay.com

A quercetin egy antioxidáns, amely megtalálható a hagymában, az almába, brokkoliban, karfiolban, zöld teában és a citrusfélékben. Mivel többek között gátolja a hisztamin felszabadulását a szervezetben, ezért a quercetint allergiaellenes hatása miatt gyógyszerekben és táplálékkiegészítőkben is használják. Az antioxidánsok hatékonyan csökkentik az allergiás orrdugulást is – derült ki egy másik tanulmányból. A 6 héten keresztül, a szteroid orrspray mellett A-, C-, E- vitamint és szelént szedő csoport tagjai sokkal kedvezőbb javulásról számoltak be az allergiás orrtünetek terén, mint a csak orrspray-t használó, de allergia ellen vitamint nem szedő személyek.

Bromelain – az allergia természetes kezelése

Jelentős B- és C-vitaminforrás, de nem csak ezért szeretjük az ananászt. Allergiások számára a gyümölcs bromelain tartalma hoz enyhülést. Ez az enzim ugyanis gyulladáscsökkentő hatásánál fogva képes enyhíteni az allergiás tüneteket. A bromelain az ananászban leggyakrabban előforduló vegyület, de táplálékkiegészítő formában is megtalálható. Kutatások szerint naponta háromszor 400–500 mg szedése, hatékony a légzési zavarok és az allergiás gyulladások kezelésében.

Allergia ellen gyógynövény

A csalán mellett papsajtot is érdemes fogyasztani, ha allergia ellen természetesen védekezünk. Ezt állítja az a tanulmány, amely a gyógynövények hatását a szénanátha kezelésében vizsgáló, 16 kutatás eredményét összegezte. Fogyasztása hatékony lehet a migrénes rohamok intenzitásának és gyakoriságának csökkentésében és az allergia nazális tüneteinek kezelésében is. Olajkivonatként vagy pirula formájában is beszerezhető.

pollen, allergia

Fotó: 123rf.com

Dr. Moric Krisztina hangsúlyozza, hogy az allergia természetes kezelése előtt kérjük allergológus tanácsát. Várandósság alatt előtérbe kerülnek a természetes kezelési módok, ám fontos szem előtt tartani, hogy terhesség és szoptatás alatt bizonyos hatóanyagok és gyógynövények nem, vagy csak körültekintéssel fogyaszthatók. Az egyéb meglévő betegségekről és rendszeresen szedett gyógyszerekről is fontos egyeztetni orvossal, a gyógyszerkölcsönhatások elkerülése végett.

Allergia ellen természetesen – csak hiteles forrásból!

Könnyen tévútra vihet, ha kizárólag az interneten keringő információkra hagyatkozva kezdjük el kezelni allergiás tüneteinket.

  • A mai napig sok helyen lehet még olvasni róla, pedig a kalciumnak valójában semmilyen hatása nincsen az allergiás tünetekre nézve.
  • Szintén népszerű téma az immunerősítés allergia ellen, pedig az allergiás szervezete valójában túlműködik. Az immunrendszer túlzott érzékenysége miatt reagál védekezéssel az olyan ártalmatlan anyagokra is, mint a pollenek. Ez persze nem azt jelenti, hogy gyengíteni kellene az immunrendszert, hanem a tüneteket vagy az azt kiváltó okot kell kezelni.
  • Allergia ellen természetesen gyógyteákkal.

    Foto:pixabay.com

    Utóbbira hivatkozva olvashatjuk az ajánlást: parlagfű tea allergia ellen, vagyis a tea fogyasztásával a szervezetet hozzászoktathatjuk a parlagfű allergénhez, így a pollenszezonban már nem kell olyan heves tünetekre számítanunk. Ez a módszer azonban nemcsak eredménytelen, hanem veszélyes is lehet – figyelmeztetnek a Szegedi Tudományegyetem kutatói. Az elvégzett kísérletben a patkányoknál agy- és vesekárosodást figyeltek meg, az eredmény tehát a parlagfű hosszú távú humán fogyasztásának biztonságosságát megkérdőjelezi – fejtik ki a PLoS tudományos magazinban megjelent cikkben.

A pollenallergia fő oka: a légszennyezés

Nem akarok minden évben gyógyszert szedni!

A betegek többségénél az allergia kezelése természetesen alapvetően azt az igényt jelenti, hogy szeretné mellőzni a tartós gyógyszerszedést – magyarázza dr. Moric Krisztina. Aki nem érzi kielégítőnek a tüneti szerek hatását vagy idegenkedik attól, hogy hónapokon keresztül antihisztamin készítményeket szedjen, érdemes megpróbálnia az immunterápiát allergia ellen. A kezelés 3-5 évig tart, ám a hatása már az első évben érezhető lehet. Ezt a betegek beszámolóján túl megerősítette a Medicina Universitaria folyóiratban közölt vizsgálat is. Az allergén immunterápiával kezelt csoportban már 6 hónap elteltével jelentősen javultak az orr-, garat- és szemészeti tünetek, ennek köszönhetően pedig a tüneti gyógyszereket is csökkenteni tudták az allergén immunterápiával kezelt páciensek, már a terápia első évében is.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.