Kezdődik az allergén immunterápiás kezelések szezonja!

A pollenszezon végéhez közeledve kezdődik a tartós allergia kezelések időszaka. Az allergén immunterápiát ugyanis legalább két hónappal az adott növény pollenszórását megelőzően meg kell kezdeni.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy kinek érdemes már most felkeresnie a kezelést végző allergológust.

Változó pollenszezon, erősebb tünetek

A nyírfa virágzása a pollennaptár szerint áprilisban kezdődik, ám ez az időpont az időjárás függvényében akár hetekkel korábbra is módosulhat, a 2022-es évben már március közepén alacsony mértékben megjelentek a nyírfapollenek a levegőben. Az utóbbi években az is jellemző volt, hogy a hirtelen jött felmelegedés miatt az összes kora tavaszi allergén szinte egy időben indult virágzásnak. Ilyen esetben annyira magas a pollenkoncentráció a levegőben, hogy a nyírfapollen allergiásoknál a korábbiaknál erősebb allergiás tünetek jelentkeztek.

Tartós megoldás allergiára

Nyírfapollen allergia ellen allergén immunterápia.

Foto:budaiallegiakozpont.hu

Pollenallergia esetén alkalmazhatunk tüneti kezelést – antihisztamin készítmények, orrspray – és allergén immunterápiát. A kettő között különbség, hogy az allergénspecifikus immunterápia nemcsak az allergiás tüneteket kezeli, hanem a kiváltó okra hat, az immunrendszer kisiklott működését állítja helyre. Az allergén immunterápia hatása éppen ezért tartós, nemcsak addig tart, amíg a készítményeket szedjük, mint a tüneti kezelés esetében. Allergén immunterápiával, legalább 3 éven át tartó kezeléssel az allergiás tüneteket 10-12 évre lehet megszüntetni.

Keresztallergiás tünetekre is hatásos

Dr. Moric Krisztina hozzátette, hogy a nyírfapollen allergiások körében emellett magas a keresztallergiások száma is. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztása kapcsán szájüregi tüneteik – égő, bizsergő, viszkető érzés a szájpadláson, nyelven, torokban – jelentkezhetnek. Elsősorban az alma fogyasztása, de a mogyoró, őszibarack, kivi és zeller is okozhat ilyen tüneteket. Az allergén immunterápia a pollenallergia miatt jelentkező szénanáthás tüneteket és a keresztallergia tüneteit is képes enyhíteni.

A kivizsgálást már most érdemes, a kezelést decemberben kell kezdeni

A terápia megkezdésének ideje előtt már hetekkel korábban javasolt felkeresni a kezelőorvost. A kezelés előtt allergia vizsgálatot kell végezni, hogy a tüneteket okozó allergént igazolni tudjuk. A diagnózist követően, amennyiben a beteg alkalmas az allergén immunterápiás kezelés megkezdésére, a kezelőorvos felírja a készítményeket. Az allergén immunterápiás kezelés során azt az anyagot kell szedni, ami az allergiás tüneteket okozza. Ezek a készítmények az allergén magas fokban tisztított kivonatát tartalmazzák, melyet szigorúan ellenőrzött adagolás szerint kell használni. A készítményeket a nyelv alatt kell megadott ideig tartani, majd kiköpi vagy lenyeli a beteg. A kezelés megkezdésének ideális időpontja nyírfapollen allergiások esetén december hónap.

Allergia is okozhat fülpattogást

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.