Allergia napra, fényre

Akiknek a napozás az ellenségük. A napallergia karanténba kényszeríti áldozatait tavasztól őszig. Tényleg kerülni kell a napfényt?

Orvosi értelemben különbséget kell tenni a nap- és a fényallergia között. Általában a köznyelv a fényallergiát szintén napallergiának nevezi. A hasonlóság, hogy mindkét esetben a napfény váltja ki az allergiás reakciókat. A különbség pedig a hatásban mérhető.

Fényallergia esetén csak a fénnyel érintkezett felületen jelentkeznek a tünetek. Amennyiben a teljes testen észlelhető a reakció – tehát a ruhával fedett részeken is -, valójában akkor beszélhetünk napallergiáról.

Hajlam és bőrtípus

A betegség kialakulására való hajlam örökölhető. Egyes esetekben viszont a genetikai közreműködés nélkül alakul ki az allergia. A bőrtípustól függően, illetve a túlzásba vitt napozás és a rendszeres leégések következtében a szervezet válaszreakciójaként megjelenhetnek a bőrön az allergia jelei, de a kialakulás pontos oka egyelőre ismeretlen.

Külső hatás

Bizonyos szerek, készítmények vagy orvosságok a napfény hatásával együtt előidézhetik az allergiás bőrelváltozást. Egyes parfümök és dezodorok használata, illetve hormonok vagy fogamzásgátló tabletta szedése is kiválthatja az allergiát.

napozas27

Tünetei

A napfény hatására csalánkiütés jelenik meg a bőrön, melyet égő, viszkető, szúró érzés követ. Kísérő tünetei lehetnek a kipirosodás, a feldagadás, illetve a hólyagosodás. A fényről visszahúzódva, néhány óra elteltével, mialatt a bőr megnyugszik, általában a tünetek is megszűnnek.

Napfény nélkül örökre?

A testünknek szüksége van a fényre, így az allergia ellenére sem szabad mellőzni és rendszeresen sötét, árnyékos helyen tartózkodni, mivel ez a viselkedés más problémák kialakulásához vezethet. Krémek és gyógyszerek segítségével a fényre érzékeny emberek is élvezheti a napsütés örömét, persze csak bizonyos keretek között. Számukra a reggeli és a késő délutáni órákban, rövid időkre ajánlott a „fényterápia”.

Kezelés

Hidrokortizonos kenőcs, vagy antihisztamin tartalmú krémek, bőrnyugtató és viszketést csökkentő szerek, illetve ecsetelés segítségével csillapíthatóak és megszűntethetőek a tünetek. Amennyiben a készítmények ellenére sem múlnak a napallergia jelei, a további kezelés érdekében szakorvoshoz, bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Forrás: