Allergia – Készül a gyógyszer, amellyel megelőzhető az anafilaxia

Egy rákbetegséget kezelő orvosság segíthet

Azok a tabletták, amelyekkel a vérrákot kezelik, potenciálisan megelőzhetik az életveszélyes allergia jelentkezését, melynek neve anafilaxia – derül ki egy kutatásból.

Jó hír a súlyos étel- és gyógyszerallergiás embereknek: a vérrákra alkalmazott pirulák potenciálisan megelőzhetik az életveszélyes allergiás reakciót, az anafilaxiát.

Új laboratóriumi kísérletek során a kutatók megállapították, hogy a BTK-gátlóknak nevezett gyógyszercsoportok képesek fékezni a folyamatot, amely életveszélyes allergia reakciókat vált ki és anafilaxia néven ismert.

Az anafilaxia egy immunválaszból adódik – egy általában jóindulatú anyaggal szemben. Bizonyos élelmiszerek, rovarcsípések, gyógyszerek gyakran kiválthatják. Az allergia hamar jelentkezik az adott dolognak való kitettséget követően, s olyan súlyos reakciókat okoz, mint a légszomj, gyors szívverés, a vérnyomás veszélyes zuhanása.

Varázsszer nincs az anafilaxia megelőzésére

“A kutatók azonban remélik, hogy új munkájuk olyan tabletta kifejlesztéséhez vezet, amely széleskörű védelmet nyújt. Egy biztos: óriási változást jelentene azok számára, akik tartanak az anafilaxia jelentkezésétől – mutatott rá dr. Bruce Bochner, a chicagói Feinberg Orvosi Egyetem orvostudományi professzora. Mint mondta, jelenleg az anafilaxiát azzal tartják kordában, hogy aki veszélyeztetett, nagyívben elkerüli az allergia kiváltóját, ami sokszor igencsak nehéz, illetve van néhány lehetőség a súlyos reakciók megakadályozására. Az allergia elleni injekciók hatékonyan megelőzik például a rovarcsípések miatt jelentkező anafilaxiát.

“Egy tablettáról pedig – a Palforziáról – a közelmúltban bizonyították be, hogy segít megelőzni a gyermekek körében jól ismert mogyoróallergia súlyos reakcióit. Ugyanakkor, ha a BTK-gátlókat megjelentetik, azok védelmet kínálnak attól függetlenül, hogy mi az allergia típusa” – emelte ki Bochner.

A BTK azt jelenti: bruton tirozin-kináz. Ez egy enzim a sejtekben, mely elősegíti az allergiás reakciókat – vagyis, ha leblokkolják, az elméletileg mindenféle allergiát meggátolhat. A felfedezéseket a Journal of Clinical Investigation szaklap közölte – laboratóriumi kémcsövekben és egereken végzett kísérleteket követően.

Bochner kutatócsapata szerint három különféle BTK-gátló blokkolhatja az emberi hízósejtek allergiás reakcióit, melyek hisztamint és más anyagokat szabadítanak fel – s ezek táplálják az allergia tüneteit. Az említett gyógyszer képes volt gátolni az allergiás reakciókat olyan laboratóriumi egereknél, akiknek testébe emberi hízósejteket ültettek. A kutatás 2 évvel korábbra nyúlik vissza, amikoris kisebb méretű tanulmányokat végeztek emberek bevonásával – dr. Jennifer Regan és Melanie Dispenza részvételével.

Az egyik tanulmányban azon rákos betegeknél, akik BTK-gátló ibrutinib (Imbruvica) gyógyszert szedtek, csökkent a pollenre és a macskaszőrre adott ​​szokásos allergiás válasz. A másikban pedig azok az élelmiszer-allergiás emberek, akik néhány napig ibrutinibet kaptak, kevésbé mutattak reakciót a szokásos allergia-bőrtesztek során.

Ezek a teszt-eredmények persze még nem feltétlenül jelentik a valós allergiás reakciók elleni hatékonyságot – emelte ki dr. Thomas Casale, nonprofit Élelmiszer-Allergia Kutatási és Oktatási Klinikai Hálózat irányító bizottságának elnöke. Hozzátette azonban, hogy ígéretesek.

Megjegyezte: a BTK nemcsak az allergiás reakciókban, hanem a normál immunválaszban is részt vesz, ezért aggodalomra adhat okot, hogy miközben ennek az enzimnek a blokkolása hatékony lehet bizonyos típusú rákok kezelésében, fennáll a veszélye, hogy immunrendszerük viszont zavart szenved, s ez negatív következményekkel járhat.

“A gyógyszerek néhány ismert mellékhatása, amennyiben rák ellen használják őket, a tüdőgyulladás és bizonyos fehérvérsejtek számának csökkenése. A biztonsági kérdésekre tehát meg kell adni a választ, különösen, hogy kisgyermekekről is szó van” – mondta Casale, kiemelve, hogy egyetlen ilyen gyógyszer sem engedélyezett gyerekek számára. Jelenleg a megelőzést célzó tablettákat hosszútávon kellene szedni, mivel az allergia-kiváltó helyzet legtöbbször véletlen, az ember nem számít rá.

A rövid távú kezelés csak a magas kockázatú szituációkban segíthet, így például ha valaki penicillin allergiás, beveheti a gyógyszert. A hosszú távú kezelés a költségek kérdését is felveti. Egyelőre a megállapítások több bizonyítékot szolgáltatnak arra nézve, hogy a BTK egy fontos út az allergiás reakciók kiküszöbölésében, de további tanulmányok mindenképpen szükségesek a gyógyszer bevetéséhez.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.