Életveszélyes allergia: az anafilaxiás sokk

Az allergia az emberek többségénél pusztán kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel jár, de vannak, akiknél szó szerint életveszélyessé is fajulhat a betegség. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk a mentő megérkezéséig?

Az anafilaxiás sokk a szervezet egy olyan összetett működési zavara, amely egyszerre okozhat több területen is összeomlást, így válhat pillanatok alatt halálos veszedelemmé. Ilyenkor nincs idő az orvosra várni, azonnal cselekedni kell. Az életet veszélyeztető folyamat sokszor egy hagyományos allergiás reakcióval indul, ám a szervezet képtelen megküzdeni a betolakodónak vélt idegen anyaggal ? por, pollen, stb. -, így extrém reakciók alakulnak ki, az erek kitágulnak, a vér a szövetekbe áramlik, másodpercek alatt lezuhan a vérnyomás és szívritmuszavarok alakulnak ki, majd a keringés összeomlása végül halálhoz vezethet.

Ez a jelenség leggyakrabban gyógyszerek (penicillin és cefalosporinok), rovarcsípések vagy ételek (jellemzően mogyoró, dió, hal, kagyló, esetleg hüvelyesfélék, tej és tojás) hatására alakul ki. A pontos kiváltó ok tisztázásához allergiavizsgálatra van szükség, ami a várható súlyos reakciók miatt minden esetben ellenőrzött orvosi keretek közt zajlik, az életmentő eszközök előkészítésével.10966Jó hír, hogy az esetek többségében nem első alkalommal alakul ki ilyen súlyos működési zavar, így ha valami már korábban extrém allergiás reakciót váltott ki, fel lehet készülni a megelőzésre és a gyors beavatkozásra. Ráadásul minél régebben volt az előző súlyos allergiás roham, annál kisebb eséllyel ismétlődik meg ugyanolyan mértékű súlyosságú testi reakció.

Tünetek, amelyekre érdemes odafigyelni

Ha étel váltja ki: vészjel lehet a hányinger és/vagy hányás, a gyomorgörcs, szédülés. Ha légzőszervi allergia okozza a problémát, akkor a hörgőgörcsre, légzési nehézségekre, orrfolyásra, a nyelv, ajkak és torok zsibbadására, bedagadására, esetleg a bevörösödő, könnyező szemre kell odafigyelni. Minden esetben árulkodó előjel a vérnyomásesés, szívritmuszavar, a viszkető csalánfoltok megjelenése, az arc kipirulása és az idegesség.3954Aki tudja, hogy hajlamos az eltúlzott allergiás reakciók kialakulására, annak érdemes mindig magánál tartania adrenalininjekciót, ami azonnali hatással akadályozza meg az érfalak folyadék-áteresztését, kitágítja a beszűkült légutakat, valamint emeli a vérnyomást és a pulzusszámot. Ugyanilyen hatása van az epinephrin nevű vegyületnek is. Óvatosan kell azonban bánni az antihisztamin-készítményekkel, amik bizonyos kockázatos események előtt megelőző eszközként vethetők be, pl. ha egy partyn nem tudjuk száz százalékosan kiszűrni a mogyorótartalmú összetevőket. Ez ugyanis azáltal, hogy csökkenti a tünetek súlyosságát, pont azokat a kezdeti jeleket rejti el, amelyek segítségével még időben lehetne beavatkozni, és mire felszínre törnek a jellegzetes panaszok, már súlyos helyzet alakulhat ki.

Sajnos az anafilaxiás hajlam sosem múlik el, így akinél egyszer kialakult a roham, annak fel kell készülnie rá, hogy bármikor megismétlődhet. Ez némiképp korlátokat szabhat az életben, de miután már tudjuk, pontosan mi válthatja ki a sokkot, jobb elkerülni az allergén anyagot, és ?szárazon tartani a puskaport?, vagyis a receptre kapható öninjekciózó készletet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.