Állati allergiák? Nézzük meg, mit viszünk a házhoz!

A háztartások csaknem felében van kutya vagy macska. Ők is részei életünknek, sok helyen igazi családtagok. Egészségükre is úgy vigyázzunk!

A háziállatok nemcsak jókedvre derítenek. Megtanítanak bennünket a gondoskodásra, az alkalmazkodásra, nem érezzük egyedül magunkat. A gyermekek sokat tanulhatnak az állattartás során a felelősségről. A kedvencek élete, de pusztulása is tapasztalat számukra. Az allergiával küzdő emberek azonban jól teszik, ha alaposan tájékozódnak, mielőtt kiválasztanak egy házi kedvencet?

Természetesen nem könnyű ellenállni egy-egy izgő-mozgó, aranyos szőrmóknak, amelyet legszívesebben azonnal hazavinnénk és szeretgetnénk. Mielőtt azonban befogadunk otthonunkba egy állatot, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, milyen hatással lehet az egészségünkre. Az allergiások különösen óvatosan válasszanak házi kedvencet.  Fontos, hogy ne csak szeressük, de biztonságban is legyünk mellette.

Aranyos, de nem bírom a közelségét?

Az emberek nagyjából tíz százaléka allergiás az állatokra. Az asztmások húsz-harminc százaléka az állat-allergia tüneteit produkálja. Számos módon okozhat allergiát egy háziállat. A bőrük, a levegőben szálló szőrök, pelyhek, a nyáluk, de a vizeletük is okozhat allergiás reakciót.

shutterstock_249521352294801

Bár sokan erre gyanakszanak, mégsem az állatok szőre a legjelentősebb allergén. Persze, a szőr hordozhat pollent, port és egyéb, ártalmas allergént is.15517A leggyakrabban otthon tartott állatok a kutya, a macska, hörcsög, madár, nyúl, egér, patkány. De a náluk méretben sokkal nagyobb vagy kizárólag külső térben tartott a ló, a tehén, kecske, csirke, liba, kacsa ugyancsak okozhat problémát. Nem könnyű az állatokra allergiás egyéneknek, hiszen ha otthon náluk nem is, ismerősüknél, családtagjaiknál minduntalan ?belebotolhatnak? a házi kedvencekbe, melyeket olykor a gazdik még rövidebb időre sem szívesen csuknak ki.

Mit tehetünk?

Nemcsak az állatok jelenléte, a tollból készült párnák is gyakran okoznak problémát. Minden ilyen díszpárnával, ágyneművel növekszik az allergének való kitettség, az allergiás ilyesmit semmiképp se használjon. Cseréljük ki olyanra, amely nem tollakkal van kitömve, vagy ha ragaszkodunk a tollashoz, fedjük be valamilyen más anyaggal a párnát. Legyen jól zárható!

shutterstock_31835893

A madarak ürüléke baktériumok forrása lehet. A legokosabb megoldás az allergiások számára, ha olyan állatot tartanak, amelynek nincs szőre, bundája, minimális az esélye annak, hogy élősködők legyenek rajta, és ürüléke sem valószínű, hogy allergiát okozhat. Például a halak ? tény, az akváriummal sok a teendő, és a páratartalmat is növelheti a szobában.15518Gyakori és téves elképzelés, hogy jobban járunk, ha olyan állatot szerzünk be, amelynek rövid a szőre. Mivel sokkal inkább a hámlás, mintsem a szőr hosszúsága és mennyisége a probléma forrása. Mint már szó volt róla, az allergének sok esetben az állat vizeletéből és nyálából származnak. Akut tüneteket, szemgyulladást, szénanáthát is okozhat a kutya, amely a zöld övezetből, rétről berohanva kapcsolatba kerül gazdájával.

Egy biztos, sajnos azokat az állatokat, amelyek már bizonyítottan allergiás reakciókat váltanak ki, érdemesebb elvinni rokonhoz, ismerőshöz, elajándékozni. Próbára átmenetileg is eltávolíthatjuk a házi kedvencet ? pár napra vagy hétre -, de nem valószínű, hogy jóval nagyobb javulást érünk el, egyes felmérések szerint átlagosan húsz hét szükséges ahhoz, hogy az allergiaszint elfogadható legyen.

shutterstock_236355131

15519Mit tegyek vendégségben?

Természetesen vannak esetek, amikor az allergiás semmiképp sem kerülheti el, hogy állat közelébe kerüljön ? ilyen a rokonoknál, ismerősöknél tett látogatás is. Kérhetünk ilyenkor orvosi segítséget. Elővigyázatosságból beszerezhetünk az immunológus vagy allergológus által javasolt gyógyszert vagy készítményt, mely a tüneteket enyhíti.

Az asztma-készítmények, az antihesztamin, az orr-spray-ek például hatásosak. Ha súlyos tüneteink vannak, okosabb, ha megkérjük a házigazdát, látogatásunk idejére távolítsa el az állatot, de legalább egy nappal érkezésünk előtt. Egy alaposabb takarítás sem árt, ha biztosra akarunk menni?

Forrás: