A sarokban megbúvó penészből is les ránk az asztma!

Ha arra leszünk figyelmesek, hogy egy ideje saját otthonunkban sem érezzük magunkat jól -, köhögés, zihálás gyötör – lehet, hogy egy penészes apró sarok az oka.

A penészes környezetnek való kitettség – még ha kis mennyiségben is – növeli az asztma kialakulásának esélyét a középkorúaknál – állapította meg egy új ausztrál tanulmány. Minél több penészt találtak a vizsgálatban résztvevők az otthonukban, annál fokozottabbak voltak esetükben az asztma tünetei. A férfiak különösen érzékenynek bizonyultak a nem allergiás asztmára – négyszeresére nőtt rizikóval – azután, hogy látható penész közelébe kerültek.  A szóban forgó penésznek való kitettséghez sajnos bőven elegendő az a penész mennyiség, mellyel szinte mindenki találkozhat otthonában időről-időre a lakás vagy a ház nedvesebb részein, sarkaiban – így a fürdőszobában, a konyhában vagy a mosókonyhában.

John Burgess, a Melbourne-i egyetem globális társadalmi és egészségügyi iskolájának kutatója kollégájával, Desiree Meszarossal együtt végezte a vizsgálatot. Elmondása szerint „teljes penész fertőzésről” nem beszélhetünk, mely például akkor jelentkezhet, ha árvíz következtében a ház egy része víz alá kerül. Számos korábbi tanulmány vizsgálta a beltéri levegőben levő szennyező anyagokat és az asztma kapcsolatát, ám főként arra koncentráltak, milyen hatással van ez a gyermekekre és a fiatal felnőttekre.

A jelenlegi tanulmány azonban a középkorúakra fókuszált.
Csak Amerikában nagyjából 25 millió ember asztmás – közülük 7 millió gyerek. Az asztma tipikusan gyermekkorban kezdődik, és gyakran különféle allergiákkal együtt jelentkezik.  Burgess és munkatársai a beltéri légszennyező anyagok asztmára gyakorolt hatására voltak kíváncsiak a felnőttek esetében, valamint arra, van-e különbség az allergiás asztmára és nem allergiás változatra adott reakciókban. Az idősebb felnőtteknél az asztma nem feltétlenül egyforma – sokkal sűrűbben fordul elő a nem allergiás asztma ebben a korcsoportban. A kutatók arra gyanakszanak, hogy a nem allergiás asztma kapcsolatba hozható a beltéri légszennyező anyagokkal.

shutterstock_97800761

A kutatócsoport egy folyamatban levő tanulmány adatait használta, mely 1968-ban indult – ekkor a résztvevők még csak 7 évesek voltak. 2004-ben az 5729 résztvevő kérdőíveket töltött ki számos, egészségüket érintő témában, beleértve a légúti tüneteket valamint a környezetet, melyben élnek. Kérdezték őket az asztmáról is, a tünetekről, az otthonukban látható penész mennyiségéről, a velük élő dohányosok számáról, valamint a fűtő- és főző berendezések típusáról is.

2004-ben a résztvevők nagyjából 11,6 százaléka asztmás volt. Körülbelül 17 százalékuk panaszkodott szorító mellkasi érzésre éjszakánként, 23 százalékuk zihálásról számolt be az elmúlt év folyamán. 30 százalékuk dohányos volt, kb. 15 százalékuknak pedig élt legalább egy dohányos a közelében.  A résztvevők közel fele állította, hogy otthonában megtalálható a penész, egyharmaduk említette, hogy az elmúlt 12 hónap során látott penészt a lakásban – áll a Respirology folyóiratban leközölt tanulmányban.

A „háztartási penésznek” való kitettség a közelmúlt felfedezései alapján 26 százalékkal emeli az asztma kialakulásának esélyét, 34 százalékkal növeli a zihálás és 30 százalékkal a mellkasi szorítás kockázatát. Minél több a penész otthonunkban, annál rosszabbak az asztma tünetei. A férfiak esetében a penésznek kitettség négyszer akkora eséllyel köthető a nem allergiás asztma kialakulásához. A nőknél nem ez a helyzet.

A kutatók arra is rámutattak, hogy a másodkézből dohányzás szintén fokozza az asztma, a zihálás és a mellkasi szorítás esélyét a nem cigarettázó embereknél. John Burgess leszögezte: bizonyítékot nem találtak arra, hogy bármilyen, konyhában használatos főző rendszernek hatása lenne az asztmára. De az kiderült, hogy a fordított ciklusú légkondicionáló használata az asztmás tünetek 16 százalékos csökkentését mutatja. Nagyon fontos, hogy a vizes területeket gondosan megszárítsuk: 24-48 órán belül. Ezzel ugyanis segítünk megelőzni a penész kialakulását. A szivárgásokat szintén kezelni kell. A penészt nem nehéz felfedezni – csak nyitott szemmel kell járni, no és az orrunk sem fog cserbenhagyni.  A legtöbb háztartásban található penész fekete, zöld vagy sárga – látható és érezhető is a jellegzetes szaga.

Két lépésben megszabadulhatunk tőle. Először alapos takarítással – mely során nem a száraz súrolókefe a megoldás, az csak terjeszti a penészt. Másodszor pedig fontos biztosítanunk a helyiségek megfelelő szellőzését. Egy száraz, jól szellőző otthonban ugyanis nem kezd el kialakulni a penész!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.