Top 8 lépés a stresszmentes karácsonyi időszakért

Bár a december sokak számára az év legcsodálatosabb időszaka, a karácsonyi készülődés gyakran teheti stresszesé a napokat. Van megoldás arra, hogyan küzdjük ezt le okosan, csak előre kell tervezni!

Sokan imádják a karácsonyi időszakot, azt azonban gyakran szövi át a stressz: kimerültnek, idegesnek érezzük magunkat, amiért nem haladunk mindennel megfelelően a készülődést illetően – számol be a Healthline.com.

Nos, ha az ünnep jelentőségét, értelmét és élvezetét előtérbe helyezzük, stresszmentes is lehet a december. Fontos az előre tervezés – amelyet már az ősz folyamán elkezdhetünk. Íme 8 lépés a stresszmentes karácsonyi időszakhoz.

1. Fejezzük be az ajándékozottak listájának megírását október 31-ig

Kezdjük el összeállítani a listát arról, hogy kiknek adunk karácsonykor ajándékot. Ebbe mindenkinek bele kell tartoznia, aki szóba jöhet, akár még a gyermek tanítónénije vagy a szomszédok is – nem beszélve a közeli barátainkról vagy a munkatársakról, akiket szeretnénk megajándékozni. Nagy előny, hogy az idei listának jövőre is hasznát vehetjük.

Karacsony picivel1

2. Egyszerűsítsük az ajándékozási tervet november 15-ig

Nagy a család? A stresszmentes készülődés része, hogy megfontoljuk, hogyan lehet egyszerű és praktikus az ajándékozás. Kérdezzük meg, kinek mire van szüksége, vagy mit gondolnak azokról a dolgokról, amelyeket ajándékba szeretnénk adni. Akár az összeg-határt is meghúzhatjuk.

3. Tisztázzuk, ki mit kap

Az azonos kategóriába tartozó embereknek hasonló ajándékot vegyünk. Például egy-egy bort a szomszédoknak, egy-egy kézműves szappancsomagot a munkatársaknak. Ez sok időt takarít meg a karácsonyi készülődés során – nem kell egyedi ajándékokon gondolkodni.

Választhatunk olyasmit is ajándéknak, ami van nekünk, de nem használt: például egy könyv, egy bontatlan habfürdő-csomag, egy sál – ajándékozzuk tovább! A gyermekek részéről a rajz is kitűnő ajándék a rokonoknak, akiket izgatottá tehet, mit kapnak idén.

4. Mit kapjanak a gyermekek?

Limitáljuk a gyermekeknek adandó karácsonyi ajándékokat: lehet benne, amit szeretne, amire szüksége van, valami, amit hordhat, illetve valami, amit olvashat.

5. A karácsonyi üdvözletek egyszerűsítése november 26-ig

Érdemes időben összeállítani a címlistát a stresszmentes készülődés keretében. Ha még nincs meg,  kinek küldünk üdvözleteket, mindenképp készítsük el a listát, ami jövőre is nagyon hasznos lehet! Amennyiben nincs ilyen, legalább legyenek kéznél az üdvözlőlapok – online vagy hagyományos formában -, s ha kapunk valakitől karácsonyi jókívánságot, már küldhetjük is vissza neki a miénket.

karacsony1

6. Fejezzük be a vásárlást november 29-ig

Tervezgessük az ajándékokat az egész év során, majd szerezzünk be belőlük minél többet korán és online. Használjuk ki a kedvezményes napokat minden alkalommal, ha egy adott helyen meg tudunk venni egy ajándékba szánt dolgot. Nemcsak pénzt takaríthatunk meg, hanem a stresszt is kordában tarthatjuk.

7. Fejezzük be az ételek megtervezését december 19-ig

Az egész napot a konyhában tölteni nem ünnep. Ezért érdemes naponta egy-egy dolgot elkészíteni szenteste előtt. Megkérhetjük a család más tagjait is, hogy segítsenek összeállítani az étlapot, melyben szerepel a fő étel, 2-3 köret és a desszert. Az ételkészítés és maguk az ételek egyszerűsítésével szintén pénzt spórolunk, de a legjobb, hogy stresszmentes karácsonyi pihenő időt is nyerünk magunknak.

8. Ne várjunk az ajándékcsomagolással december 24-ig

Ez hasznos tanács, mert szintén sok időt vesz el, ha aznap csomagolgatjuk be az ajándékokat. Érdemes már akkor becsomagolni őket, amikor beszereztük. Okos tipp az otthon már meglevő ajándékzacskókat újra használni és a szövet ajándékcsomagoló is nagyon jó – és környezetbarát – ötlet. Az egy adott személynek szánt ajándékokat akár egy csomagolásba, dobozba is tehetjük.

 

+1 tipp: mérsékelhetjük a karácsonyi időszak stressz-szintjét, ha nem minden meghívásra mondunk igent. Nem valószínű például, hogy egy barátság sorsa attól függ, részt veszünk-e minden bulin. Ha túl soknak és fárasztónak érezzük a részvételt mindenütt, szelektáljunk, mi az, amire mindenképp, s melyek azok az események, amelyekre nem muszáj elmennünk.

Olvasd el ezt is!

Gyúrj rá a karácsonyi étkezésre – íme 3 tipp az ünnepekre

Forrás: Adrina - napidoktor.hu