Rukkolj elő a rukkolával! 2015-06-01 Blog, Zöld Megosztás: Tweet A rukkolát már az ókorban is ismerték – Mégis, ma van igazán divatja a fűszernövénynek. De mire is jó? A rukkola másik neve borsmustár – afrodiziákumnak számít, leginkább térségünkben, Európa középső és déli részén honos, ennek ellenére csak manapság kezdünk jobban megismerkedni vele, a legtöbb jól ellátott zöldségesnél már kapható. A rukkola növény gyorsan növő levélzöldség és fűszernövény. Nem véletlenül nevezték el borsmustárnak: íze, amely igen jellegzetes, a borsra, a mustárra, valamint kissé a tormára emlékeztet. A rukkola a keresztesvirágúak családjába tartozik és a káposztafélék rokona. Vadon is megterem, Marokkó partvidékén, valamint Portugáliától Törökországig mindenhol. Mivel jól tűri a szárazságot, viszonylag igénytelen növény, otthon a kertünkben vagy az erkélyen, cserépben, ládában is termeszthetjük. Vethető tavasztól őszig. Gyorsan nő, hirtelen egész kert lesz belőle. Miután a magvait elvetettük, 3 hét elteltével már használható is a zöldség. Frissen a legjobb egyébként a fogyasztása, hűtőben csak két napig áll el. A rukkola nemcsak finom zöldség – tele van vitaminnal. C, A, K-vitamin, B5 és B2 vitamin is található benne, kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban, mangánban, szilíciumban, vasban is gazdag növény. A zöldség különlegességét adja, hogy a levelén kívül a magja és a virágja is ehető. A kiválasztott gyomorsav mennyisége csökken a rukkola fogyasztása által, vannak kutatók, akik az emésztőrendszer fekélyei ellen is javasolják a növényt. Szabályozó hatással van a koleszterin– és a vércukor szintjére. Régen tejszaporítóként is használták, a terhesség idején csökkenti a rosszullét tüneteit. Az ókorban a rómaiak vágykeltőnek, de a testszag ellen, szeplők enyhítésére, valamint a hajhagymák növekedési serkentőjeként is alkalmazták. Sőt, bevetették köhögésre, bélférgek ellen is. A rukkolát elsősorban ízesítésre használják, mediterrán térségekben különösen kedvelt. A saláták kiváló alkotórésze lehet, de a szendvicsekre, a sajtokhoz, túrófélékhez, a rizottóhoz, kisült pizza tetejére rakható, tésztához, leveshez adható, kása-kiegészítő lehet. A zöldség balzsamecettel, olívaolajjal keverve finom öntet lehet egy nem mindennapi salátához. A rukkolával készült salátákhoz nagyon ízletes a parmezán- vagy füstölt sajt is. Számos országban használják a növényt ételekhez, de az olaszok például pálinkát is készítenek belőle, ez a rucolino: borsos ízű, de inkább édes. Olaszország használja ki talán a legnagyobb mértékben a rukkola adta ízesítési lehetőséget, ott több neve is van. Forrás: