S Étrend 2021-05-29 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A szív- és érrendszeri betegek étrendjéhez alkalmazkodó menü összeállításának főbb szempontjai: 1. A menük a szív- és érrendszeri betegek számára ajánlott táplálkozási alapelvek maximális figyelembevételével készülnek. 2. A menük energiatartalma 500-700 kcal. 3. A só-fogyasztás csökkentése érdekében az ebédek sótartalma csak 3-4 gramm, melyet az alacsony sótartalmú alapanyagok felhasználásával, valamint – a só és sótartalmú ételízesítők helyett – a fűszernövények széles skálájának alkalmazásával biztosítunk. Bármilyen diétába is kezdünk, dilemmába kerülünk, hogy mit ehetünk, mikor ehetjük és miért pont azt ehetjük? Ezek azok a hozzávalók, amik szinte minden diétában megengedettek 4. Az ételek növényi zsiradékokkal készülnek (olíva-, kukorica- és napraforgóolaj), melyek egyszeresen és/vagy többszörösen telítetlen zsírsavakban bővelkednek, és nem tartalmaznak iparilag előállított, részlegesen hidrogénezett növényi zsiradékot (transz-zsírsavat). 5. A kedvező zsírsav összetételű olajos magvak is többször alkalmazásra kerülnek Fotó: 123rf.com 6. Az ételválaszték kialakítása során a sovány húsokat részesítjük előnyben, illetve halas fogások is hetente legalább egyszer szerepelnek az ételkínálatban. 7. A tej- és tejtermékek közül az alacsonyabb zsírtartalmú változatokat részesítjük előnyben 8. Bő zsírban sütött ételek nem szerepelnek a kínálatban. 9. A felhasznált zsírszegény alapanyagoknak és az alkalmazott konyhatechnikai eljárásoknak (gőzben főzés, párolás, sütés) köszönhetően a napi menü zsírtartalma nem haladja meg a 14-18 grammot. 10. A szükséges rostbevitelhez a zöldség- és gyümölcsalapanyagok széles skálájának felhasználásával járulunk hozzá. 11. Az ételek készítéséhez, sűrítéséhez teljes őrlésű tönkölybúzalisztet használunk. Forrás: https://napidoktor.hu/index