10 ok, amiért ennünk kell a padlizsánt! 2020-02-05 Blog, Diéta, Egészséges otthon 3 Kommentek Megosztás: Tweet Színes, mutatós, könnyen fogyasztható, számos ételhez felhasználható – de miért érdemes a padlizsánra szavaznunk? Azon túl, hogy finom, számos egészségügyi előnnyel bír. Lila színe miatt a padlizsán mindig is kitűnt a zöldségfélék közül – ez a tápláló finomság a nadragulyafélék családjának tagja, melybe a burgonya, a paradicsom vagy a paprika is tartozik. Botanikailag gyümölcs, és nem zöldség – ugyanúgy nő, ahogyan a paradicsom. Ám a konyhában, felhasználása szempontjából sokkal inkább zöldségnek tekintjük. Más színes zöldségekhez hasonlóan a padlizsánnak is számos egészségügyi előnye van. 1. Segít ellenőrzés alatt tartani a diabéteszt A padlizsán rostban gazdag, oldható szénhidrát viszont kevés van benne. Igen hatékony emiatt a vércukorszint szabályozásában valamint a glükóz felszívódásának kontrollálásában. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára ideális választás. 2. Jótékony a szívre Az egészséges padlizsán összetevőinek köszönhetően nagymértékben leviszi a koleszterinszintet és a vérnyomás stabilizálásában is segít – mindezzel hozzájárul a szívproblémák kockázatának csökkentéséhez. A padlizsán káliumtartalma hozzásegíti a szervezetet a megfelelő hidratáltsághoz. Megelőzi a szívkoszorúér-betegségek kialakulását. 3. Az agyra nézve hasznos A padlizsán ún. fitotápanyagokat tartalmaz, mely megvédi a sejtmembránokat bárminemű károsodástól, valamint megkönnyíti az üzenetátadást az agy egyik részből a másikba, megőrizve a memória funkciót is. 4. Segít a vas előállításában Vasra mindenkinek szüksége van a szervezet megfelelő működéséhez. Ugyanakkor a felhalmozódott vas sem előnyös – a padlizsánban levő nasunin viszont segít a felesleges vas eltávolításában. Mindezzel csökkenti a szívroham esélyét, azon túl, hogy a szabad gyökök ellen is felveszi a harcot. 5. Megkönnyíti a fogyást Az egészséges padlizsán arról ismert, hogy víztartalma magas, míg kalóriatartalma alacsony. Vagyis, ideális a fogyókúrázók számára. Szivacsos szerkezete csak könnyíti a fogyasztását, természetes, nyers formájában is finom. 6. Segít az emésztésben Egészségesen tartja és védi az emésztőrendszert a padlizsán, igen jó rosttartalma miatt. A székrekedést is megakadályozza, és a vastagbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti. 7. Egészséges haj és bőr A padlizsán magas víztartalma okán megfelelő hidratáltsággal látja el a bőrt, de a hajra nézve is jótékony a hatása. 8. A krónikus betegségek megelőzője A padlizsán csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek valamint a stroke kialakulásának esélyét. 9. Segít leszokni a dohányzásról Kevés mennyiségben ugyanis nikotint is tartalmaz ez a finom zöldség, így könnyebbséget jelenthet annak, aki éppen szeretné letenni a cigarettát. 10. Antibakteriális hatások A padlizsánban elegendő mennyiségű C-vitamin található, tehát antibakteriális és antivirális védelemmel vértez fel bennünket! Tápértéke a következőképpen alakul: egy csészényi – kb. 82 grammnyi – padlizsánban 11 százalék rost, 10 százalék mangán, 5,4 százalék molibdén, 5,3 százalék kálium, 4,5 százalék folsav, 3,5 százalék K-vitamin, 3,5 százalék réz, 63,5 százalék B-vitamin, 3,1 százalék triptofán, 3 százalék C-vitamin és 2,8 százalék magnézium található. Számos ízletes zöldséges, húsos étel készíthető az egészséges padlizsánnal, éljünk hát áldásos hatásaival! A padlizsános receptek sorában az egyik legfinomabb a padlizsánkrém, amelyet pirítóssal ideális fogyasztani! Biztos, hogy nem kevesen szeretik… Forrás: https://napidoktor.hu/index 3 hozzászólás Néhány példa amiért borsózik a hátam a bulvártól – imPRESSion 2018-04-25 […] 10 ok, amiért ennünk kell a padlizsánt! […] Salátákban is ízletes megoldás: a joghurt - Vájling.hu 2019-07-26 […] neki az elkészítésének, mert a padlizsán olyan macerás: lesózni, felitatni… Pedig a padlizsánt – ahogy sok más zöldséget – máshogy is süthetjük: kockákra vágjuk a padlizsánt, majd […] Padlizsán saláta | Felejtsd el a gyomrod baját | Egyél néha lúgos kaját 2021-11-07 […] Ennek a salátának az alapja a színes, mutatós, könnyen beszerezhető és felhasználható padlizsán. […]
Néhány példa amiért borsózik a hátam a bulvártól – imPRESSion 2018-04-25 […] 10 ok, amiért ennünk kell a padlizsánt! […]
Salátákban is ízletes megoldás: a joghurt - Vájling.hu 2019-07-26 […] neki az elkészítésének, mert a padlizsán olyan macerás: lesózni, felitatni… Pedig a padlizsánt – ahogy sok más zöldséget – máshogy is süthetjük: kockákra vágjuk a padlizsánt, majd […]
Padlizsán saláta | Felejtsd el a gyomrod baját | Egyél néha lúgos kaját 2021-11-07 […] Ennek a salátának az alapja a színes, mutatós, könnyen beszerezhető és felhasználható padlizsán. […]