Lekvárreceptek tartósítószer nélkül 2018-08-17 Blog, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet Nincs is annál jobb érzés, mint amikor télen elővesszük a kamrából azt a finom lekvárt, amit még nyáron készítettünk saját kezűleg. Szederlekvár Hozzávalók: 1 kg feketeszeder 25 dkg nyírfacukor Elkészítése A szedret megmossuk, lecsöpögtetjük, a hibás szemeket nem használjuk fel. Egy kis vízzel és a nyírfacukorral feltesszük főni. Megvárjuk, amíg felforr a lekvár, és az első rotyogás után azonnal levesszük a tűzhelyről az edényt. Fertőtlenített üvegbe töltjük, egy ujjnyi helyet hagyunk az üveg szájától, az üveget a tetővel légmentesen lezárjuk. A lezárt üvegeket néhány percig állítsuk a fejük tetejére, így elősegíthetjük a vákuum kialakulását. Meggylekvár Hozzávalók: 1 kg magozott meggy 50-60 dkg nyírfacukor Elkészítése A meggyet turmixoljuk össze, keverjük bele a nyírfacukrot, és állandó keverés mellett főzzük lassú lángon. Forrástól számítva mintegy 4 perccel fertőtlenített befőttesüvegekbe töltjük, és lezárjuk. A lezárt üvegeket néhány percig állítsuk a fejük tetejére, így elősegíthetjük a vákuum kialakulását. Szilvalekvár Hozzávalók: 1 kg szilva a szilvához kg-ként 12 dkg nyírfacukor, 4-5 szem szegfűszeg 4-5 szem szegfűbors Elkészítése A gyümölcsöt alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk, kimagozzuk. Annyi vízzel, amennyi épphogy ellepi, és a nyírfacukorral, fűszerekkel sűrűre főzzük. Ezután előmelegített, fertőtlenített üvegekbe töltjük, úgy, hogy ne legyen teljesen tele, és tiszta fedőt csavarunk rá. A lezárt üvegeket néhány percig állítsuk a fejük tetejére, így elősegíthetjük a vákuum kialakulását Forrás: https://napidoktor.hu/index