7 tipp a tökéletes süteményhez 2013-10-22 Diéta Megosztás: Tweet Hogy lehet az, hogy az anyukája sütijei mindig olyan tökéletesek voltak, Önnek pedig még egy zacskó instant süteményporból sem sikerül kekszet sütnie? Miben rejlik a titok? Van valamilyen varázsital, amiről Ön nem tud? Higgye el, hogy Ön is képes rá Nincs semmiféle titok. A sütés nem megy mindenkinek azonnal, de bárki megtanulhatja. Habár nincsen benne semmi varázslat, van néhány olyan hiba, amellyel még a legegyszerűbb receptet is el lehet rontani. A cél: elkerülni a buktatókat Ha elkerüli az alább felsorolt gyakori hibákat, meglátja, legalább olyan finom (ha nem finomabb) süteményeket fog tudni készíteni, mint az anyukája! 1. Nem használ friss hozzávalókat Valószínűleg ezt a hibát követik el a legtöbben. Vesznek egy nagy zsák lisztet, és azt használják egész évben, vagy előkotornak a szekrény mélyéről egy zacskó élesztőt, aztán csodálkoznak, ha a tészta nem emelkedik meg, és ahelyett, hogy könnyű és levegős lenne, nehéz és rágós marad. Akkor vegye meg a hozzávalókat, amikor szüksége van rájuk. A száraz hozzávalók is meg tudnak öregedni, állottak lesznek, ezért nem adnak jó eredményt. A lisztnek, a szódabikarbónának, a sütőpornak és különösen az élesztőnek frissnek kell lennie ahhoz, hogy bármit is süt, az jól sikerüljön. 2. Nem tartja be pontosan a recept utasításait Ha a receptben az áll, hogy két csészényi, akkor azt vegye komolyan – nem két púpozott csészényi és nem is két nagy maroknyi! A száraz hozzávalókat rendes mérőkanállal vagy mérőcsészével mérje ki, a folyékonyakat pedig folyadéknak való mérőedényben. Ne nyomja bele a lisztet a csészébe, csak kanalazza bele, majd egy kés élével simítsa el a tetejét. Semmilyen hozzávalót nem szabad kihagyni! Vannak kihagyhatatlan hozzávalók. Minden süteménynek vannak olyan alapvető alkotórészei, amelyeknek bele kell kerülniük ahhoz, hogy megfelelően sikerüljenek. A brownie receptjéből kihagyhatja a diót például, ha nem szereti, de a tojást nem, mert anélkül nem lesz jó! Tojás nélkül a brownie lapos csokoládé tégla lesz! 3. Mással helyettesíti a hozzávalókat Egyes hozzávalókat lehet helyettesíteni másokkal, de vigyázzon, hogy megbízható forrásból keresse ki a lehetőségeket, és próbálja ki őket, mielőtt hozzálátna ahhoz a mindennél fontosabb süteményhez, amelynek egy órán belül el kell készülnie! Előbb tesztelje, aztán vesse be élesben! Ha korábban már kipróbálta a helyettesítő anyagot és nem történt semmi baj, nyugodtan használja, de a legtöbb esetben jobb, ha ragaszkodik a receptben leírtakhoz. És ezzel eljutottunk a következő ponthoz… 4. A sütés megkezdése előtt nem olvassa végig a receptet Kezdés előtt mindig ellenőrizze az összes hozzávalót és készítse is elő, majd olvassa végig a receptet. Előfordul, hogy már a felénél jár, amikor rájön, hogy nincs otthon tojás, az üzletek pedig zárva vannak. Nem éppen kellemes helyzet! Először mindig olvassa végig a receptet. 5. Ne gyúrja túl sokáig a tésztát A legtöbb sütemény nagyon érzékeny. Észre fogja venni, hogy a legtöbb receptben ez áll: „Csak addig keverje, amíg a száraz hozzávalók nedvessé nem válnak.”, vagy valami hasonlót. Finoman keverje össze a dolgokat, ne vigye túlzásba. A pite tésztája esetén mindent nagyon hidegen kell tartani, és minél kevesebbet kell a tésztát gyúrni. Ha túl sokat gyúrja, rágós lesz. 6. Nem ismeri a sütőjét Nincs két egyforma sütő. Van, amelyik egyenetlenül süt, és van olyan, amelyik melegebb vagy hidegebb a többinél. Tapasztalja ki, hogyan működik a sütője, és ennek megfelelően állítsa be a sütési időt és a hőmérsékletet. Van olyan sütő például, amelyik hátul sokkal erősebben süt, ezért félidőben meg kell fordítani a tepsit. 7. Figyeljen oda a hőmérsékletre! Ne csak a sütő hőmérsékletére, hanem a hozzávalókéra is. A pite tésztánál mindennek hidegnek kell lennie. A tálat, az eszközöket és a hozzávalókat tegye először a hűtőbe és használjon jeges vizet. Kekszet langyos hozzávalókból A kekszek esetében éppen az ellenkezője igaz – a vajnak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy hagyja kint a konyhapulton felmelegedni. Ne a mikrohullámú sütőben melegítse fel, mert akkor ropogós, palacsintaszerű süteményt kap, ami még véletlenül sem hasonlít a kekszre! A hőmérséklet esetében szigorúan kövesse az utasításokat. Kövesse tanácsainkat, és vágjon bele bátran A sütés valóban nem olyan nehéz, mint azt gondolná. Ha elkerüli ezeket a gyakori hibákat és gyakorol egy kicsit, hamarosan tortákat, pitéket, kekszeket, sőt akár felfújtakat is képes lesz készíteni! Forrás: