Értágító étrend

Bár ezekkel a diétákkal csak mérsékelt súlycsökkenést érhetünk el, hosszútávon visszafordítható velük az érelmeszesedés.

A szív szempontjából rendkívül előnyös három étrend: a zsírszegény, a szénhidrátszegény és a mediterrán diéta visszafordíthatja az artériák falának megvastagodását, mely szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet- állítják izraeli kutatók.

Fotó: 123rf.com

Az érelmeszesedés (ateroszklerózis) az erek falának megvastagodásával és átmérőjük beszűkülésével jár, a véráramlás megszűnése szívrohamhoz vagy strokehoz (gutaütéshez) vezet.

A kutatók 140 középkorú, túlsúlyos férfit és nőt osztottak három csoportba, mindhárom csoport egy-egy étrendet követett. A mediterrán diéta a gyümölcsökre, zöldségekre és az olyan egészséges olajokra épül, mint az olívaolaj. A résztvevők körülbelül egyharmada szedett vérnyomáscsökkentőket, 25 százalékuk pedig koleszterinszint-csökkentőket. Két év elteltével kiderült, hogy a résztvevőknél 5 százalékkal csökkent a szívkoszorúerek falának térfogata, a falvastagság pedig 1,1 százalékkal. A vérnyomás és az átlagos súly mérsékelt csökkenést mutatott

Mindhárom étrend sok zöldséget és gyümölcsöt, de csökkentett mennyiségű transz-zsírsavat tartalmaz, utóbbiak főként a finomított élelmiszerekben találhatók. A koszorúerek szempontjából a legfontosabb a súlycsökkenés, mindegy, hogyan érjük el azt – mondta el Dr. Robert H. Eckel, a Colorado Egyetem professzora, az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének (AHA) korábbi elnöke.

A fogyás számos kedvező folyamatot indít be.

Valamennyi étrend hosszútávon fejti ki hatását, azonban a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket lehet, hogy továbbra is szedni kell, emelte ki a professzor.

Japán élethosszabbító étrend

Forrás: Napidoktor.hu