Készítsünk fűszerecetet 2019-05-24 Blog, Egészséges otthon, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet Ha ráuntunk a hagyományos ízekre, itt az idő, hogy valami újat alkossunk. Ne gondoljunk semmi bonyolultra, használjunk csak egyszerű összetevőket mint pl. a bazsalikom vagy a zsálya, akkor is nagyon ízletes és mutatós fűszerecetet tudunk készíteni, akár ajándékba adjuk, akár, hogy megtartsuk magunknak. A fűszerecet hozzávalói: Fehér vagy vörös borecet Válogatott fűszernövények Műanyag tölcsér Dekoratív üvegcse Először is sterilizálni kell az üvegünket forró vízzel. Hogy milyen ecetet választunk, az a mi döntésünk: általános a fehér borecet, de vannak akik a vörös borecetet kedvelik a szép színe miatt. Az almaecetet ha lehet kerüljük, mert az megváltoztathatja a fűszerek illatát. Az ecetet öntsük az üvegcsébe. Használjuk műanyag tölcsért ehhez, mivel a fém tölcsér baktériumokat tartalmazhat, ami elronthatja ecetünket. Ezután válasszuk ki, hogy milyen fűszereket szeretnénk használni. A kerti bazsalikom (Ocimum basilicum) valamikor a legismertebb fűszernövényünk egyike volt, akár friss levél akár szárított formában tagja volt a házi fűszer kínálatnak. A friss hajtások aromája különösen domináns, elnyomhatja a többi fűszer ízét. Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) a rozmaringhoz hasonló, ugyancsak erős aromájú fűszer, óvatosan adagoljuk. Mindkét növény olaszos hatást kölcsönöz ételeinknek. Természetesen akár többféle fűszert is összevegyíthetünk. Ha túl vagyunk a választáson, ami általában a legbonyolultabb része az ecetkészítésnek- jöhet a kuruzslás. Így készül a finom fűszerecet Tuszkoljuk a morzsolt növénydarabkákat a csinos ecetes kancsóba, ízlés szerint, amíg úgy nem látjuk, hogy most már elég. Biztonságosan zárjuk le az üveget, majd helyezzük ecetünket egy napos ablakpárkányra, ahol 2-3 hét alatt az ecet átitatódik a fűszerek aromájával. Ha sietős a dolgunk, kihagyhatjuk a 2-3 hetes várakozást, helyette óvatosan a tűzhelyen is összefőzhetjük a keveréket. Már csak az van hátra, hogy az üveget ellássuk egy személyes kis cédulával és kész is a ragyogó meglepetés, akár barátnőnknek, akár saját magunknak. Forrás: edenkert.hu