Női orgazmus, avagy mit szeretnének a hölgyek? – 2.rész

A média és a társadalmi elvárás sokat ront a helyzeten

A tudomány és a média egyaránt befolyással lehet arra, miként tekintünk a női orgazmusra. Kutatások szerint azonban a hölgyek szexuális aktivitása, preferenciái és tapasztalatai az orgazmus kapcsán igen változó.

A női orgazmusra gyakran a szex végső céljaként tekintenek az emberek – ám számos nő egyáltalán nem érez kielégülést a szexuális aktus során 20-as vagy 30-as évei előtt, sokan inkább idősebb korukban tapasztalják ezt meg.  Az elvárás különösen stresszt keltő lehet a hölgyek számára, ha sosem éreztek valódi orgazmust. S ha még a média általi hiedelmek is képbe kerülnek, különösen meghökkentő lehet a valóság.

Cikkünk első felében arról olvashattunk, mennyire jellemző a női orgazmus és mi minden gátolhatja őket annak elérésében. Most azonban az agy hatalmáról és az egyéb szerepet játszó folyamatokról lesz szó.

Az agy ereje

Hogy miként befolyásolják a gondolatok a szexuális gyönyört, azt a közelmúltban, 926 nő bevonásával tanulmányozták a kutatók. Kiderült, hogy amikor a nők kudarcra gondolnak a szexben, vagy kevés erotikus gondolatuk van szex közben, az negatív hatást gyakorol a női orgazmusra. Az erotikus gondolatok ugyanis jelentősen hozzájárulnak a szexuális izgalomhoz.

Nan J. Wise, PhD, a Newark-i Rutgers Egyetem Pszichológia Tanszékének munkatársa azt vizsgálta MRI segítségével, mely agyi területek reagálnak ezekre a gondolatokra. Arra jutott, hogy ha a nők arra gondolnak: a csiklójukat izgatják vagy a mellbimbójukat, az az agy különböző területeire van hatással. Mi több, amikor a résztvevők a dildóval izgatásra gondoltak, azok az agyi területek reagáltak, melyekről korábban kimutatták: aktívak a szexuális stimulációban és orgazmushoz vezetnek. Vagyis az agy nagyon is fontos szerepet játszik a szexuális izgalomban. De nem ez az egyetlen.

A csikló stimulációja és az orgazmus

Az, hogy az orgazmus a hüvelyen belül is elérhető-e anélkül, hogy bevonnák a csiklót, máig vita tárgya. Az azonban világos, félretéve az anatómiai részleteket, hogy a hölgyek pontosan tudják, hogyan illeszkedik a csikló a női orgazmus élményének elérésébe. Debby Herbenick professzor, aki az Indiana állambeli Bloomington Egyetem Szexuális Egészségfejlesztés Központjának munkatársa, kollégáival kiderítette, hogy a nők 36,6 százalékának szüksége volt a csikló stimulálására az orgazmushoz közösülés során. A 2017-es tanulmányból az is nyilvánvalóvá válik, hogy 36 százalékuk viszont nem igényelte ezt a női orgazmushoz, de fokozta az élvezetét. A hölgyek 18 százaléka szerint a behatolás elegendőnek bizonyult.

Herbenick professzor egy lépéssel tovább jutott: megkérdezte a hölgyeket a csikló izgatásának jellegéről, függetlenül attól, volt-e szükségük ehhez az orgazmus eléréséhez. Kétharmaduk részesítette előnyben a közvetlen izgatást, a legnépszerűbb a fel-le irányuló mozgás volt, a körkörös vagy az egyik végétől a másikig történő izgatás. Tízből 1 nő mondta, hogy a határozott nyomást szereti, a többiek inkább az enyhébbet. Vagyis mindenkire érvényes, egyetlen jó módszer nincs a női orgazmus elérésére.

Herbenick professzor a különféle szexuális viselkedéseket is értékeltette 1046 nő és 975 férfi részvételével. A legvonzóbb 10 magatartás a következő. Hüvelyi közösülés – 69,9 százalék; gyakori ölelkezés – 62,8 százalék; gyakori csókolózás szex közben 49,6 százalék; masszázs adása vagy kapása szex előtt – 45,9 százalék; gyengéd szex – 45,4 százalék; orális szexben részesülés – 43,3 százalék; romantikus film nézése – 41,9 százalék; romantikus körülmények teremtése – 41,3 százalék; szexi alsónemű viselése – 41,2 százalék.

A hölgyek 40,4 százaléka ezen felül azt állította, hogy a szex gyakoribb művelése nagyon vonzó volt számára. Ugyanakkor volt kategória, mely ellentmondásos: bár a tanulmány szerint a nők többsége nem találja vonzónak az erotikus filmek, videók megtekintését, a hölgyek körében végzett felmérés szerint 11,4 százalékuk mégis nézi ezeket.

Kiderült az is, hogy egyes viselkedési minták sokkal vonzóbbak a férfiak, mint a nők számára. Ilyen az anális szex és az orális szex is (annak adása és kapása egyaránt). Az erősebbik nem számára vonzóbb az is, ha figyelhetik a nőt vetkőzés közben vagy a partnerük masztrubál előttük.

A tanulmány során újra és újra megállapítást nyert ugyanakkor a kommunikáció fontossága. Függetlenül attól, hogy szexuális vágyakról, preferenciákról vagy problémákról van-e szó, aki nyíltan tud beszélni partnerével az elvárásairól, annál gyakoribb az orgazmus s kevésbé jellemző rá az alacsony vágy. A szex szorosan összefügg a boldogsággal. Ezért igen fontos, hogy kényelmesen érezzük magunkat ezen a területen, s partnerünk tisztában legyen azzal, hogyan szerezhet örömet. Mindez a szexuális elégedettség kulcsa.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php