Női orgazmus, avagy mit szeretnének a hölgyek?

A média és a társadalmi elvárás sokat ront a helyzeten

A tudomány és a média egyaránt befolyással lehet arra, miként tekintünk a női orgazmusra. Kutatások szerint azonban a hölgyek szexuális aktivitása, preferenciái és tapasztalatai az orgazmus kapcsán igen változó.

A női orgazmusra gyakran a szex végső céljaként tekintenek az emberek – ám számos nő egyáltalán nem érez kielégülést a szexuális aktus során 20-as vagy 30-as évei előtt, sokan inkább idősebb korukban tapasztalják ezt meg. Az elvárás különösen stresszt keltő lehet a nők számára, ha sosem éreztek valódi orgazmust. S ha még a média általi hiedelmek is képbe kerülnek, különösen meghökkentő lehet a valóság.

Léa J. Séguin, aki a kanadai Montreal Quebec-i Egyetem Szexológia Tanszékének munkatársa azt vizsgálta, miként tüntetik fel a női orgazmust a pornográfiában. 50 népszerű videoklipben a hölgyek 18 százalékát mutatták úgy, mintha elérnék az orgazmust, ezek 25 százalékában volt jelen a csikló stimulálása. Márpedig pornófilmet sokan néznek. A szakember szerint ezek különösen irreális elvárásokat támasztanak a női orgazmus kapcsán.

Mi a valóság?

A Helsinkiben levő finnországi népességkutató intézet munkatársa, Osmo Kontula professzor olyan kutatást végzett, mely során 8 ezer finn nőt kérdezett meg szexuális tapasztalatairól. Legtöbbjük 35 év alatti volt és első orgazmusát maszturbáción keresztül érte el. Ez legtöbbjüknél 10-13 éves koruk előtt megtörtént. Átlagosan azonban 17 évesen estek át az első közösülésen és nem éreztek orgazmust eközben. Sőt, a megkérdezettek egynegyede az első év során tapasztalt csak kielégülést, amikor elkezdett partnerrel szeretkezni.

Kontula professzor 2015-ös kutatása szerint a nőknek csak 6 százaléka mondta, hogy mindig van orgazmusa a hüvelyi behatolás során, 40 százalékuk „majdnem mindig” tapasztalja, 16 százalékuk az esetek felében, 38 százalékuk ritkán. A 35 év alatti hölgyek 14 százalékának volt tehát közösülés során orgazmusa. Mi több, 1999 óta azoknak a száma, akik éreznek kielégülést a szexuális aktus során mindig vagy majdnem minden alkalommal, 56 százalékról 46 százalékra esett vissza. Vagyis, hogy mi járul hozzá a női orgazmushoz, az sokkal mélyebb kérdés.

Kontula professzor szerint a női orgazmus titka sokkal inkább az agyban és a párkapcsolatban keresendő. Fontos például, hogy maga az illető mennyire tartja fontosnak a saját kielégülését; hogy milyen a szexuális önbecsülés; hogy mennyire van meg a vágy; s mennyire nyitott a szexuális kommunikáció a partnerek között. Az önbecsülés szexuális szempontból magába foglalja azt, mennyire tartják jónak magukat az ágyban a nők. Az orgazmusképesség egyéb pozitív tényezője az is, képesek-e a jelen pillanatra koncentrálni, de fontos, hogy miként avatták be őket korábban és milyenek a partner szexuális technikái.

Érdekes módon – mint azt a professzor megállapította – a párkapcsolatban élő nők 50 százaléka állította, hogy általában tapasztal orgazmust a közösülés során, míg a szingliknek csak 40 százaléka mondta ezt. Vagyis a nők nagyon is különbözőek lehetnek a hajlandóság és a képesség tekintetében. A tapasztalatok szerint, ami leginkább gátolja az orgazmus elérését, az a kimerültség és a stressz, valamint a nehéz koncentráció. A nők ráadásul gyakran racionalizálják a szexet, ami a társadalmi elvárás és a média ábrázolásának eredménye. A túlzott racionalizmus pedig az orgazmus ellensége – ugyanis a kielégülés akkor jön, amikor a gondolkodás „megszűnik”.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.