A szex az idősebbeknek is sokat számít

Az öregedés jelei nem tartják vissza őket

Ha eddig úgy hittük, hogy az idősebb generáció tagjai hanyagolják a szexet, gondoljuk újra a dolgot. Úgy tűnik, hiába mutatkoznak meg rajtuk az öregedés jelei – csaknem felük most is gyakorolja a szeretkezést.

A fiatalok hajlamosak azt hinni, hogy az idősebbek számára már nem téma a szex és visszatartja őket az is, hogy tapasztalják magukon az öregedést. Nos, egy új tanulmány, melyet a Michigani Egyetem végzett el, éppen ennek az ellenkezőjét mutatja: megállapította, hogy az idős amerikaiak 40 százalékának továbbra is fontos a szex, az idős párok 54 százaléka műveli azt.

Még több pár – 61 százalék – állítja, hogy a szex sokat számít életminőségük szempontjából. A 65 és 80 év közöttiek 73 százaléka elégedett a szexuális életével. Erica Solwy, az egyetem egészséges öregedéssel foglalkozó nemzeti felmérésének (National Poll on Healthy Aging) vezető asszisztense szerint az eredmények nem meglepőek. A közzétett felmérés felnyithatja a fiatalabbak szemét, hiszen a szex lényeges az idősebbek számára is.

“Sőt, idővel jobbá is válhat” – teszi hozzá  Rachel Needle, a West Palm Beach-i Dél-Floridai Családi és Szexuális Egészség Központ pszichológusa. Ugyanis a menopauzát követően a nők még a teherbeesés miatt sem aggódnak, s ez jelentős terhet vesz le róluk a szeretkezés során. Természetesen, az emberek nem egyformák: egyesek jobban érdeklődtek a szex iránt a felmérés szerint, míg mások kevésbéÁltalánosságban azonban a férfiak mindkét tekintetben győzedelmeskedtek a nők felett: a férfiak fele nagyon vagy extrém mértékben érdeklődött a szex iránt, míg a nőknek csak 12 százaléka mondta ezt. A férfiak több mint fele szexuálisan aktívnak vallotta magát, a hölgyeknél ez 31 százalék.

Ennek oka azonban valószínűleg az, hogy a férfiaknak sokkal inkább volt partnere a szexhez – mondta el Erica Solway. Az erősebbik nem képviselőinek 73 százaléka kapcsolatban élt, a nőknek csak 60 százaléka. Másrészt, azok az idősebbek aktívak szexuálisan, akik jó fizikai egészségnek is örvendtek. Azoknak, akik egészségüket jónak vagy kitűnőnek találták, 45 százaléka aktív volt szexuálisan, míg az egészséget tekintve rosszabb állapotban levőknek csak 22 százaléka. Ez szintén nem meglepő. Az azonban a szakember szerint nem világos, milyen gyakran gátolja meg egészségük az idősebbeket abban, hogy élvezzék a szexet.

Lehetséges, hogy az általuk szedett gyógyszerek mellékhatásai, illetve bizonyos fizikai állapotok megakadályozzák őket” – vélekedett Erica Solway. Rachel Needle hozzátette, hogy a menopauzával például a nőknél csökken az ösztrogén-szint, s ez kellemetlenséget okozhat a szexben. Ezekben az esetekben sokat segíthetnek a víz alapú síkosítók és a hormonterápia.

“Hozzá kell tenni azt is, hogy amennyiben az idősebbek körében a szex már nem igazán működőképes, az intimitást ettől még nem kell elhagyni – a szex ugyanis nem egyenlő a közösüléssel. A fizikai intimitás még több is lehet, mint maga a szeretkezés. Az érintés nagyon fontos” – hívja fel a figyelmet Rachel Needle.

Vagyis attól, hogy egy idősebb pár leáll a szex művelésével, még nem kell arra gondolni, hogy valami megromlott köztük. Ha mindketten boldogok, s jól érzik magukat úgy is, hogy gyakran megölelik, megérintik egymást, minden rendben van. A szexuális egészséget illetően csupán a felmérés résztvevőinek 17 százaléka mondta azt, hogy beszélt egészségügyi szakemberrel a szexről az elmúlt két évben. Solway szerint azonban az nem világos, mi volt a téma, mivel a szexuális diszfunkcióra nem tér ki a felmérés. Kiderült viszont, hogy akik konzultáltak orvosukkal a szexről, maguk hozták fel a témát.

“Mindez javulást mutat, ugyanis egy korábbi kutatás szerint a legtöbb idősebb ember kellemetlennek érzi előhozakodni a szex témájával az orvosa előtt” – mondta el Lawrence Siegel, a floridai Sage Családi Fejlődés Intézet oktatásvezetője. Az idősek attól tartanak, zavarba hozzák a doktort.

“Tudni kell, hogy az orvos nem fogja kényelmetlenül érezni magát emiatt. Mégis sokan gondolják: ha az orvos sosem kérdez a szex témáról, valószínűleg helytelen is lenne kérdéseket feltenni neki, mert a szex az idősebbek körében nem olyan dolog, amit meg kell vele vitatni. Pedig nagyon is fontos beszélni a szexről, s erre biztatná is a pácienseket” – hangsúlyozta Siegel, hozzátéve, hogy a doktorok hamar eloszlathatják a felesleges aggodalmakat, ha az idős ember mer kérdezni. Mindegy, hogy triviálisnak gondolja-e a kérdést, nyugodtan tegye fel.

A jó szex az idősek szívére ártalmas lehet?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.