Vegyünk egyet! – Hogyan gyógyítja a kókuszolaj a testet?

A kókuszolaj egyike azon ritka élelmiszereknek, melyeket szuperételnek nevezhetünk. Zsírsavak egyedi kombinációja, melyből a szervezetünk csak profitálhat. De pontosan hogyan is?

A kókuszolaj zsírsavak egyedi kombinációja, melynek mély és pozitív hatásai vannak a szervezetre nézve.

Nem csoda, hogy manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Hozzájárul a zsírégetéshez, a jobb agyi funkciókhoz és számos más csodás előnnyel szolgál. Íme az a 8 előny, melyeket kísérletekkel igazoltak és amelyeket biztosan a magunkénak tudhatunk a fogyasztásával!

1.A kókuszolaj a szükséges étkezési zsír remek forrása

A zsír nélkülözhetetlen tápanyag. Szervezetünk használja a sejtek és hormonok képzéséhez, de elengedhetetlen a zsírban oldódó tápanyagok felszívásához is. Egészséges zsírforrás, annak ellenére, hogy többségében telített zsírból áll. A zsír nagy százaléka laurinsav formájában van benne, melynek kémiai összetétele eltér az állati forrásból származó telített zsírétól. Ez a típus csökkenti a koleszterint és támogatja az általános egészséget.

2.Védi a testet számos betegség ellen

Tanulmányok kimutatták, hogy azon kultúrák, melyek nagy mennyiségben fogyasztanak kókuszolajat, közel sincsenek annyi betegségnek kitéve, mint a legtöbb modern, fejlődő nemzet. A kókuszolajat a természetes gyógyításban alkalmazzák, hogy számos módon segítsék a szervezetet. Például:

  • Serkentő jellege miatt hasznosnak tartják alulműködő pajzsmirigy esetén.
  • Az irritábilis bél szindrómával (IBS) küzdők számára gyógyító hatású lehet, gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt, valamint azért, mert negatív hatással van a gyomor rossz baktériumaira.
  • A cukorbetegeknek is jó, mivel az inzulinra pozitív hatást gyakorol.
  • Táplálhatja az agy sejtjeit, energia ellátó ketonok termelésével, melyek az Alzheimer-kór ellen is védő hatásúak.

kókuszolaj

3.A kókuszolaj ösztönzi a fogyást

A kókuszolajban levő zsír többségében közepes láncú telített zsírsavakból áll. Számos tanulmány mutatta ki, hogy ezek a zsírsavak nemcsak javítják az energiafelhasználást, de növelik a telítettség érzését is étkezés után. Tehát, miközben csupán a kókuszolaj önmagában fogyasztásával nem veszítünk súlyt, támogathatja súlycsökkentő törekvéseinket.

4.A kókuszolaj egészséges és finom

Különösen jó az ételek krémessé tételéhez. Próbáljunk 1-3 teáskanál olvasztott kókuszolajat adni a smoothie-hoz. Úgy érezzük majd, mintha szódás jégkrémet vagy tejes shake-et innánk. Vajként használható azok számára, akik nem esznek tejterméket. Folyassuk bagettre vagy pirítósra, olvasszuk sült krumplira vagy tegyük enyhén párolt zöldségekre. Nagyon finom!

Remekül alkalmazható arra, hogy krémes textúrát biztosítsunk egészséges ételeknek. Rakjunk a robotgépbe datolyát, mandulát és reszelt kókuszt, valamint egy kevés kókuszolajat. Készítsünk belőlük nyers kekszeket. Kiváló, egészséges rágcsálnivalók!

5.A kókuszolaj a legjobb főzéshez

Az olajok egy része nem túl előnyös főzéshez. A növényi olajok, így a repce, napraforgó, pórsáfrányolaj igen alacsony füstponttal bír. Ez azt jelenti, hogy igen kis lángon is égni kezdhetnek és avasodnak, ez pedig a szervezet számára mérgező. Ezzel szemben a telített zsír a kókuszolajban tökéletes főzéshez, ellenáll a magas hőnek.

6.A kókuszolaj nem mérgező szépségápolási termék

Számos kozmetikai termék van tele vegyszerrel, a teljesen természetes verziók pedig nagyon drágák. A kókuszolaj remek alternatíva lehet bőrhidratálásra, a körömágy puhítására, a smink leszedésére és arra is, hogy áttöröljük vele a fogainkat – megöli a baktériumokat. Tökéletes hajpakolásra is, ha az olvasztott kókuszolajat (nem túl melegen) beledolgozzuk a tincsekbe és hagyjuk hűlni. Kondícionáló pakolás lesz belőle megszilárdulva. Hagyjuk 10 percet állni és mossuk ki.

7.Használjuk az ősi olajozó módszert

Az olajozás egy ősrégi trükk, mellyel a méreganyagokat eltávolíthatjuk a szervezetből. Egy evőkanálnyi olajat a szánkban kell tartanunk 5-20 percig (utóbbi a legjobb eredményért ajánlott). Ehhez a technikához a kókuszolaj a legmegfelelőbb anti-mikrobiális hatásai miatt, amely a laurinsavban található.

A kókuszolajozás meggátolja a fogínygyulladást, megálljt parancsol a plakknak és egyéb mikroorganizmusoknak a szájban. Ismert arról is, hogy méregteleníti a szervezetet, enyhíti a fejfájást, tisztítja a bőrt, elősegíti a szájhigiéniát, javítja a hormonális egyensúlyt. Csak ügyeljünk rá, hogy a művelet végén az olajat nem a mosdóba, hanem a szemétbe dobjuk ki.

8.Cseréljük le a vegyi anyagokkal tömött takarítószereket

A kókuszolaj csodákat tesz a zuhanyzófülke szennyeződéseivel. A fapadlót is fel lehet vele törölni természetes módon. Csuklópántok lazítására szintén használható. Csak legyen megolvasztva használat előtt!

Nagy előnye, hogy környezetünket tökéletesen méreganyagmentessé tehetjük a segítségével. Sokoldalú, számos módon támogatja az egészséget. Érdemes beszerezni és kipróbálni!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


3 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.