Sóterápiával készül a versenyekre a világbajnok sportoló

A többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos gyorsúszó, Senánszky Petra a tavalyi versenyszezon előtt járt egészségügyi száraz sóterápiára. A még csak 22 éves, kimagasló eredményeket elért úszónő folyton keresi azokat a módszereket, amelyekkel javíthat a teljesítőképességén. A hidegebb őszi idő beköszöntével eddig sokat betegeskedett, ám az egészségügyi száraz sóterápiás kúra hatására egészségesen, teljes mértékben a felkészülésre tudott koncentrálni.

Hazánkban az uszonyos gyorsúszás, amiben versenyzel, kevésbé ismert, mint a többi vizes sport. Mesélj kicsit róla! Miben különbözik az úszástól?

„Az uszonyos gyorsúszás némileg hasonlít a sima gyorsúszáshoz, csak éppen 1 pár uszony van a lábamon és egy légzőcső segítségével lélegzem. Az úszást gyorsabbá és egyben nehezebbé is teszi az uszony. Ez az úszásfajta megterhelőbb a hátnak és a lábnak, mint a sima úszás.”

Miért éppen ezt a sportot választottad?

6-7 éves koromban kezdtem el úszni, amikor a szüleim beírattak a Debreceni Búvárklubba, hogy minél hamarabb víz-biztos legyek és megtanuljam az úszás alapjait. Az egyik úszóedzésünk során lettem figyelmes az uszonyos úszókra, akik hihetetlenül gyorsan haladtak hozzánk képest a víz alatt. Kipróbáltam, rögtön bele is szerettem és végül az uszonyos gyorsúszásnál maradtam. Szerintem jól döntöttem.”

Milyen eredményeid vannak, mire vagy a legbüszkébb?

Háromszor nyertem Európa-bajnokságot, junior korosztályban kétszeres Európa és kétszeres világbajnok lettem. Emellett kilencszeres világbajnok vagyok, az aranyérmeimet 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszásban szereztem. És nagyon büszke vagyok, hogy 3 felnőtt világcsúcsot is tartok ezeken a távokon.”

Mivel foglalkozol, amikor éppen nem az uszodában vagy?

„Jelenleg végzős vagyok a Debreceni Egyetem biológia szakán. Tavasszal és nyáron már gőzerővel a világversenyre készülök, ezért most télen szeretném befejezni a tanulmányaimat. Még versenyzőként gondolkodom, ezért azt, hogy a későbbiekben edzőként vagy az uszonyúszás nemzetközi képviselőjeként lépek majd fel, még nem tudom.”

Van időd kikapcsolódni, feltöltődni a sok edzés és tanulás mellett?

„Imádom a kreatív dolgokat, szabadidőmben például marcipántortákat készítek. Szeretek síelni, de egy élsportolónak ez veszélyes lehet, ezért már az idejét sem tudom, mikor csúsztam le a havas hegyeken utoljára. A 2017-es világjátékok után tervezem, hogy ismét elmegyek síelni, ám addig még megannyi felkészülési teendő vár rám a sikeres szereplés érdekében.”

Hogyan készülsz a versenyekre, mi segít a felkészülésben?

Rengeteg edzésem van, ősszel heti 10, de tavasszal már 13-14. Az edzőm minden évben kitalál valamilyen újdonságot, amit beleépítünk a felkészülésembe. A legfontosabb, hogy nem csak a versenyeken, de minden edzésen a maximumot hozzam ki magamból. Ez egyszerűnek hangzik, de vannak benne nehézségek. Amíg tart a lelkesedés, motiváció, addig nincs megállás.”

Ebben segít neked az egészségügyi száraz sóterápia?

„Természetesen! A sóterápiára a 2015 őszi és téli szezonban jártam: tisztítottam a légzőrendszeremet és külön légzőgyakorlatokat is végeztem a terápia során. Ez nagyon sokat segített abban, hogy a tüdőkapacitásom javuljon és az edzéseken azt is észrevettem, hogy több időt tudok a víz alatt tölteni. A kiúszások nagyon sok oxigént elvesznek a szervezettől, mert az uszonnyal nehéz úszni, nagy erő kell hozzá. Ráadásul, amikor edzéseken légzőgyakorlatokat csináltunk, nekem sokkal könnyebben ment, mint a csapattársaimnak.”

Mik az eddigi tapasztalataid a sóterápiával kapcsolatban?

„Én nagyon könnyen lebetegszem, mivel le van terhelve a szervezetem egész évben. Főleg, amikor jön a rossz idő, hideg lesz, egyszer biztosan beteg vagyok. Miután elkezdtem az Indisoba járni, a tavalyi évben a betegségek elmaradtak. Szerintem ez a sóterápiának volt köszönhető, mivel kellőképpen ki tudtam tisztítani a szervezetemet.”

Hány alkalmas kúrán vettél részt?

„Közel fél évig jártam, heti 1-2 alkalommal ültem be a sóklinikára.”

Mikor kezdted el érezni az egészségügyi száraz sóterápia hatását?

„Rögtön amikor kijöttem, már jobban éreztem magam. Ha jól emlékszem 6 alkalom után már sokkal könnyebben lélegeztem. Az első kezelések után többször kellett fújnom az orromat, kicsit köhécseltem is, de azt mondták ez normális reakció, mert tisztul a szervezetem.”

Ajánlanád ismerősöknek, rokonoknak a sóterápiát és ha igen, miért?

„Én azért ajánlanám, mert a sportolóknak nagyon hasznos. Fontos, hogy egy élsportolónak rendben legyen a légzőrendszere, mivel a tüdő nagyon fontos eszköze a sportnak. Ráadásul személyes tapasztalat, hogy éreztem a javulást a terápia után.

Családon belül és a csapaton belül sok embernek ajánlom. Jó néhányan el is járnak kezelésekre, de leginkább akkor, amikor már betegek. Én mindenkinek azt mondom, hogy az egészségügyi száraz sóterápia nemcsak akkor jó, ha valaki beteg lesz, hanem a megelőzésnél is hasznos. Ha az ember tisztán tartja a légzőrendszerét, akkor nehezebben betegszik meg. Én éppen ezért nem is lettem beteg, ezért tervezem, hogy ebben az évben is járni fogok Indiso sóterápiára.”

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.