Sóterápia – tényleg hatékony a légúti betegségekre?

Az Országos Közegészségügyi Központ felmérést végez az Indiso Sóklinikáin, hogy átfogó képet kapjon a légúti betegségben szenvedőknek kínált kezelések hatékonyságáról. 1000 kérdőív, peakflow meteres naplózás 300 páciensnél, mikrobiális mérések: a vizsgálatokról a napokban írt alá együttműködési megállapodást a két szervezet.

A megállapodás keretében egy kérdőíves felmérést végeznek az Indiso páciensek körében. Az egyedileg összeállított, részletes kérdőívvel a sóterápia hatékonyságát és a tünetek, illetve a megbetegedések előfordulási gyakoriságát befolyásoló környezeti kockázati tényezőket szeretnék megismerni.

A felmérésben való részvétel anonim és önkéntesen zajlik.

A kérdőíves felmérés mellett az OKK peakflow meteres vizsgálatokat is végez a Sóklinikákon: a vizsgálatokban résztvevő páciensek (300 fő) vállalják, hogy 1 hónapig naponta többször, meghatározott időközönként elvégzik a szükséges mérést, vagyis szabályszerűen megfújják az ún. csúcsáramlásmérő készüléket és ennek eredményét a kapott betegvizsgálati naplóban vezetik.

„A sóterápiával kapcsolatosan részletes felmérés Magyarországon eddigiekben nem történt, így lényeges felmérni azokat az elsősorban közegészségügyi tényezőket, amelyek a sóterápia hatékony és biztonságos alkalmazását befolyásolják” – mondta el az együttműködésről Dr. Pándics Tamás, az Országos Közegészségügyi Központ főigazgatója.

soterapia

Gábor Tamás, az Indiso ügyvezetője hozzátette: „A vizsgálatokat rendkívül fontosnak tekintjük mind a légúti betegek. Nincs tudomásunk arról, hogy akár Magyarországon, akár a határainkon túl, ilyen mélységű, nagy számú mintán végzett felmérés történt volna sóterápiás egészségügyi szolgáltatás hatásairól. Munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk a hitelességre, ezért külön öröm számunkra, hogy az OKK vállalta a vizsgálatok elvégzését.  Több mint 10 éves működésünk alapján bízunk benne, hogy az eredmények magukért beszélnek majd, és hozzásegítenek ahhoz, hogy minél több érintett tudomást szerezzen, és pontos, megbízható információt kapjon az egészségügyi száraz sóterápia lehetőségeiről.”

A felmérést elvégzik a kérdőívek és betegvizsgálati naplók epidemiológiai szempontok szerinti kiértékelését. Ezzel egy időben az OKK a Sóklinikák biológiai és kémiai levegőminőségének vizsgálatát, a levegő mikrobiális ellenőrzését, valamint felületi mikrobiális vizsgálatok elvégzését is vállalta.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.