„Nincs méhem, de szeretnék terhes lenni”

Nincs méhem, de szeretnék teherbe esni, ha lesz párom. Bízom abban, hogy esetemben is sor kerülhet méhátültetésre. 2007-ben két magyar orvos, Dr. Ungár László és Dr. Pálfalvi László jelen volt ilyen műtétnél. Törökországban 2013-ban egy Derya Sert nevű nő teherbe esett méhátültetést követően. 2014-re 9 méhátültetést hajtottak végre Svédországban.

Bár egy nő, aki ilyen helyzetben van, gondolhat esetleg bér- vagy dajkaanyaságra, annak megvan a veszélye, hogy valami gond lesz. Ausztráliában volt rá példa, hogy amikor a béranya beteg gyermeket szült a házaspárnak, azok végül otthagyták őt a béranyának. A béranyasághoz ráadásul ki kellene menni külföldre.

Szeretném, ha 2015-re Magyarországon is lenne lehetőség a méhátültetésre; készen állna egy budapesti orvoscsapat is a beavatkozás elvégzésére. Én bevállalnám a méhátültetést, ha lesz párom és szeretnénk gyermeket.

A méhátültetés olyan beavatkozás, mely lehetőséget ad a teherbeesésre a születési rendellenesség, betegség, súlyos sérülés vagy daganat okán méh nélkül élő nőknek – jegyzi meg a szerkesztő. A műtét során új szervet kapnak, valaki másét, aki nekik adja a méhét.

A szervátültetésekhez hasonlóan alapos vizsgálatok kellenek a méh megfelelő beültetéséhez – ahhoz, hogy annak kielégítő legyen a vérellátása és a szervezetbe be tudjon épülni.  A donorok többnyire rokonok egyébként. Az átültetés előtt megtermékenyítik a nők saját petesejtjét, méhen kívüli mesterséges megtermékenyítéssel.

Ha a beültetett szervvel a hölgyek várandósak lesznek, gyógyszereket kapnak kis mennyiségben, melyek meggátolják a beültetett méh kilökődését és a továbbiakban úgy kezelik őket, mint a veszélyeztetett terheseket.

A külföldi szakemberek változatlanul optimisták, de garantálni semmit nem tudnak. A fent említett török kismama később elvetélt, a kilenc svéd nők közül pedig, akiknél méhátültetés történt, kettőnek ki kellett venni a beültetett méhét, mert szövődmények léptek fel. Az orvosok szerint a megmaradt hét kismamából, aki beültetett méhhel esett teherbe, három vagy négynek sikerülhet megszülnie a gyermekét.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

2 hozzászólás

  1. Nóri

    Sziasztok!
    26 éves vagyok és nekem sincs méhem,sajnos 16 évesen derült ki.
    Én is nagyon szeretnék gyereket,egyre többet olvasgatok utána és orvosokhoz is elmentem,sajnos semmi hír,hogy esetleg itt lenne Magyarországon.
    Köszönöm hogy leírhattam!

  2. Szamák Beatrix

    Szia Nóri!
    45 eves vagyok tavly tavolitották el a méhem sajnoncs nincs gyerekünk, de mi is szeretnénk, sok helyen néztem utána sok mindenkitől érdeklödtem a méhátültetés lehetősége felöl, de sajnos sikertelenül, nálunk nem foglalkozik senki ezzel a műtéttel, így marad az örökbefogadás lehetőség. Sajnálom, hogy ilyen fiatalon ilyen problémával küzdesz! Minden jót kívánok neked sok erőt!

Válaszolj