A kezemet már alig bírtam emelni a reuma miatt

65 év feletti férfi vagyok. Reumatikus tüneteim miatt a jobb vállam már annyira fájt, hogy a kezemet alig tudtam felemelni. Kerestem nadálytő levelet, ráhelyeztem a fájós részre – az ingem megtartotta, hogy ne essen le. Közben folytattam a munkát. Este, amikor a nap véget ért, a vállamon már nem éreztem a fájdalmat – és napközben tudtam vele 9-ig is dolgozni…

A fekete nadálytő borogatással valóban enyhíthetőek a reumás panaszok – jegyzi meg a szerkesztő.  Alapvetően a gyökeret használják, leginkább tea készítésére, de a levelét is szokás hasznosítani. A fekete nadálytő tinktúra gyulladáscsökkentő és gyomornyugtató hatású, javítja a keringést. Reumás panaszokkal és ízületi gyulladásokkal küzdő betegeknél is igen hatékony. A nadálytő pépes pakolás formában még a csontkinövéseken, csonttöréseken is segít, zúzódás, húzódás, ficam és rándulás esetén szintén segítség – nem véletlenül nevezik forrasztófűnek is.

Megtalálható a vízpartokon, erdőszéleken, csatornák mentén, árokpartokon és nedves réteken, mezsgyéken, tehát egyszerű hozzájutni. Pakolás mellett teaként fogyasztható, napjainkban már liszt is kapható belőle. Belsőleg lehet alkalmazni emésztési panaszok, gyomorvérzés, hörghurut, mellhártyagyulladás esetén.

Reumatikus panaszokra ajánlott a borogatás mellett egy kád vízhez adagolni a fekete nadálytő leveleit. Használják kenőcsök és paszták készítéséhez.

A fekete nadálytő titka, hogy a növény gyökerében drog található – jegyzi meg a szerkesztő. Alkalmanként használják a leveleit is, a gyökérben azonban allantoin, pirrolizidin alkaloidok,  nyálkaanyagok és cseranyagok vannak. Egyik fő hatóanyaga az allantoin, amely a vérellátást serkenti és a sejtek regenerációs folyamatait is ösztönzi. Emiatt a sebgyógyításban is igen hatékony a fekete nadálytő.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj