Magas vérnyomás: van, akinél már ez a normális?

Szigorúbb szabályok várhatók a magas vérnyomás ellen

Megdöbbentő adatok: az Egyesült Államokban 30 millió embernek magas a vérnyomása, s valamit sürgősen tenniük kell ez ellen – a szívgyógyászok igen kemény szabályokat vezetnének be az érintettekre nézve 2017 novemberében.

Tenniük kell végre az amerikaiaknak a magas vérnyomással szemben – egy új kezelési útmutató, melyet szívgyógyászok adtak ki, keményen fellépne a súlyos egészségügyi kockázat ellen.

Az Amerikai Szív Szövetség orvosai és specialistái, az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának szakemberei és kilenc egyéb csoport komolyan megkongatta a vészharangot a magas vérnyomás széleskörű elterjedtsége miatt, ugyanis a legfrissebb adatok szerint az amerikai felnőttek 46 százalékát – azaz körülbelül 103 millió embert – diagnosztizálni lehetne magas vérnyomással.

Ez jóval több, mint a korábbi 32 százalék – avagy 72 millió ember -, mely adat a régebbi iránymutatásokban szerepelt.

Azoknak, akik rövid időn belül a magas vérnyomásosok kategóriájába esnének, sürgősen változtatniuk kell a szakemberek szerint: módosítaniuk kell étrendjüket, több testmozgásra és életmódbeli változtatásra van szükségük ahelyett, hogy elkezdenek gyógyszert szedni.

Az orvosok útmutatásai azokat a betegeket is megszólítják, akik már kezelés alatt állnak – esetükben is cél csökkenteni a magas vérnyomást – a jelenlegi előírás szerint nem tanácsos, ha 130/80-nál magasabb, míg korábban a 140/90 értéket tartották már veszélyt jelzőnek.

A változás sajnos nem olyan nagy, amennyire számítani lehetett – a szakértők egy 2015-ös tanulmányt követően jobb eredményt vártak, mivel az akkori felmérés azt mutatta: már a kicsivel alacsonyabb vérnyomás is életeket menthet.

Az új cél most „megfelelő egyensúlyt teremteni a hatékonyság és a biztonság között” azok számára, akiket valószínűleg hamarosan több gyógyszer szedésére biztatnának, s ezeknek olyan mellékhatásai lehetnek, mint a szédülés vagy a váratlan elesés – mondta el Bob Carey, az irányt adó bizottság alelnöke, a Virginiai Egyetem Egészségügyi Iskolájának professzora és dékán emeritusa.

Az egyelőre nem egyértelmű, milyen gyorsan és széleskörben szeretnék kieszközölni a változtatásokat az említett orvosok, de az biztos, hogy az alábbi módosításokra lehet majd számítani.

-Amennyiben a vérnyomás 130/80 és 140/90 értéket mutat, az orvos „első stádiumú” magas vérnyomásos betegként azonosítja majd a pácienst. Amit várni fog tőle: fogyás, testmozgás, a sóbevitel csökkentése, sok zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona fogyasztása.

-Ha első stádiumú magas vérnyomásos betegnek számít az illető, de egyéb kockázati tényezők is fennállnak nála – például korábbi stroke, szívroham, vesebetegség vagy diabétesz -, az életmódbeli változtatások mellett gyógyszert is ki kell próbálnia.

-Amennyiben a vérnyomás 140/90 érték feletti, a doktor életmódbeli változtatásra készteti majd a pácienst, de kétféle magas vérnyomás-csökkentő gyógyszer szedését is javasolni fogja neki.

-Annak, aki már szed valamilyen gyógykészítményt, nagyobb adagra lesz szüksége, illetve egyéb gyógyszerekre, hogy az új elvárásoknak megfeleljen egészségügyi állapota.

A 65 év felettieknek azonban sürgősen konzultálniuk kell majd orvosaikkal, milyen komoly mértékben kell őket kezelni a magas vérnyomás miatt.

Az új szabályokat a Hypertension és a Journal of the American College of Cardiology szaklapban is megjelentették a szakemberek.

Arra is kitérnek, hogy az egészségügyi szakembereknek és maguknak a pácienseknek otthon mindenképpen ellenőrizniük kell vérnyomásukat. Példának okáért egy rendelőben az orvosoknak és nővéreknek hagyniuk kell 5 percet pihenni a hozzájuk érkező pácienst, mielőtt megmérik a vérnyomását – annak érdekében, hogy két látogatás alkalmával kétféle értéket kapjanak.

A betegeket pedig arra késztetik, hogy rendszeresen ellenőrizzék vérnyomás értékeiket otthon egy, erre a célra kapott műszerrel.

Hogy miért olyan fontos a vérnyomás?

Ahogy idősödünk, egyre növekszik – lassan rongálva az ereket, növelve a szívroham, a stroke, a vesekárosodás és egyéb egészségügyi problémák esélyét.

Amennyiben elérjük a 130/80-as értéket, a komoly gondok kockázata megduplázódik. A szakemberek úgy gondolják, azoknak az embereknek, akiknél kétszeres a súlyos betegségek jelentkezésének kockázata, joguk van tudni erről és változtatni életvitelükön.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.