Könnyű receptek évszakváltó diétához

A tisztítókúra megosztó műfaj – vannak, akik szerint a modern étrendek mellett semmi szükségünk rá, mások szerint éppen ezek miatt különösen fontos, hogy időről időre méregtelenítsük a szervezetünket.

Abban azért sokan egyetértenek, hogy a legjobb minél nagyobb mértékben szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani. És nem csak azért, mert ezzel támogatjuk a fenntartható mezőgazdaságot és a helyi termelőket: a szervezetünk másra vágyik télen és másra nyáron.
Ha pedig étrendünkkel követjük a szezonális változásokat, nagyjából negyedévente kicserélődnek a domináns hozzávalók.

A leglátványosabb különbségeket akkor figyelhetjük meg, amikor egy meleg és egy hideg évszak váltja egymást. Amikor a télből tavasz lesz, a melegítő, kalóriadúsabb ételek helyett szívesebben fogyasztunk könnyű salátákat, zsenge zöldségeket, kevesebb fűszert kezdünk használni, és szinte teljesen elhagyjuk a forró italokat.

A változás megzavarhatja az emésztőrendszerünket; az évszakváltó tisztítókúra célja ennek az átmenetnek a megkönnyítése.

Komoly tisztítókúrába, esetleg léböjtkúrába semmiképpen nem javasolt saját szakálladra belevágni – mindenképpen kérd dietetikus szakember, vagy a háziorvosod javaslatát. Nagyon sokféle információ érhető el a weben ezzel kapcsolatban, és laikusként nehéz az egymásnak ellentmondó vélemények közül kimazsolázni a valóban megbízhatóakat. Valószínűleg senki nem akar rosszat, de minden ember más és más, és előfordulhat, hogy az egyik tisztítókúra valakinek beválik, míg másvalakinek súlyos hiánybetegséget okoz. Szóval első a biztonság!

Ha teljesen egészséges vagy, a legegyszerűbb tisztítókúra, ha néhány napig minimálisra csökkented – vagy teljesen elhagyod – étrendedből a cukrot, koffeint, és alkoholt (utóbbi amúgy is aktuális a józan január miatt :)), és még tudatosabban odafigyelsz a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.

Sajnos már-már népbetegség, hogy nem iszunk eleget.

Nyáron a rengeteg friss gyümölcs valamelyest javít a helyzeten, de télen aztán egészen pocsékak vagyunk ebben.Pedig a hidratáltság nemcsak a belsőnknek tesz jót, hanem a bőrünknek és a hajunknak is.

A fűtés miatti fülledt, száraz benti levegő, és az utcai hideg, csípős szél az évszakhoz tartozik – saját tapasztalatom szerint csak testápolóval és hidratáló hajpakolással nem lehet felvenni velük a harcot.
Így aztán maradnak a különböző teák és ásványvizek. Én jóban vagyok a csapvízzel is – azt töltök a flamingós kulacsomba is, amelyet mindenhová magammal hurcolok. Mivel nem fér bele a táskámba, mindig előttem van az asztalon, és emlékeztet rá, hogy rendszeresen igyak belőle, ráadásul a vízszintből pontosan tudom, hogy hol állok a napi kvótámhoz képest.

Ha nem lelkesedsz a sima csapvízért, Csorba Anita mutat egy trükköt, hogy hogyan tudod felturbózni néhány zöldség vagy gyümölcsdarabbal, és néhány pikáns fűszernövénnyel.

 

https://youtube.com/watch?v=Wg_LA_KPqQU%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26fs%3D1%26autohide%3D2%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26wmode%3Dtransparent

Így nemcsak az íze lesz még frissítőbb, de olyan gusztán is fog kinézni, hogy folyton a kulacsodért nyúlsz majd.

https://youtube.com/watch?v=b1V9lwA_mQs%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26fs%3D1%26autohide%3D2%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26start%3D1%26wmode%3Dtransparent

Ne aggódj, egy átmeneti, kímélő étrendbe belefér egy kis édesség is!

Ez a különleges és nagyon finom kuglóf zabpehellyel készül, amelynek az egyik legjobb tulajdonsága, hogy könnyen emészthető, így segíti az átállást a téli és tavaszi diétád között. Ezenkívül alacsony a glikémiás indexe, vagyis sokáig jóllakottnak fogod magad érezni tőle.

 

Forrás: Inspirációk